Domov › Diskusné Fóra › Diskusné fórum pre svet elektro-pohonov › Batérie a nabíjačky › BMS pro Lipo? › Odpoveď na: BMS pro Lipo?
Nazdar, tiež som si prešiel touto problematikou, a nakoniec som to vyriešil jednoducho, aj keď vôbec nie dokonale ani blbuvzdorne… Nainštaloval som wattmeter. Základ je že vidím napätie, ak nie som nepríčetný nemám problém odsledovať si na displeji volty aj spotrebované ampérhodiny… tým sa zničenie packu prílišným vybitím vylučuje. Nepríde mi to príliš komplikované, veď takýto systém je predsa v každom aute a nikto s tým problém nemá. Ako by to vyzeralo keby tam nebol ukazateľ stavu nádrže a jazdili by sme kým to nezdochne???
LiPo články, ak sú od výroby dobré, majú výborný súbeh a po prvotnom vybalancovaní idú všetky rovnako s minimálnymi rozdielmi. LiPo sa nikdy nevybíja na doraz, a tak malinké rozdiely v kapacite nie sú podstatné, vybíjanie ukončím pohľadom na wattmeter skôr než dôjde k strmému pádu napätia a prehĺbeniu napäťových rozdielov medzi článkami. Nabíjam štýlom „bulk“, prúdovo obmedzeným zdrojom s nastaveným konečným napätím. Optimálne tak na cca 4,15V na článok, rozdiely do 0,03V tým pádom sú zanedbateľné a väčšinou je súbeh aj 0,01V. Jednotlivé packy sa odporúča pred zložením do kompletnej batérie odskúšať – plne nabiť s vybalancovaním, následne vybiť s kontrolou jednotlivých článkov, či nie je niektorý výrazne slabší. Minimálne do tých 3,7V by mali mať pekný súbeh. Ak idú všetky rovnako, je to OK. Tento postup by sa nemal vynechať ani v prípade, že batéria bude osadená BMS. Len takto je možné včas a bezpečne predísť prípadným problémom.
Aj keď už všetko ide ako má, raz za čas články prekontrolujem. Ešte by som podotkol, že bez BMS je rozumné použiť nejaký druh istenia, lebo Lipo v skrate… Plánujem vyskúšať jednofázový istič – zároveň môže slúžiť aj ako vypínač. Autopoistky nie sú vhodné – pri napätiach 40-60V už to asi chytí oblúk a bude zle… Mám ešte vymyslený aj mosfetový spínač/istič, ale ak bude ten klasický jednofázový istič dobre fungovať, ušetrím si robotu.
Na zloženie a údržbu batérie treba mať nejakú nabíjačku s balancérom na úvodné naformátovanie a hodí sa aj tester ktorý po pripojení na balančný konektor zobrazí naraz napätia všetkých článkov pre rýchlu a pohodlnú kontrolu. (ImaxB6 charger cca 16€, monitor/balancer 2s-6s cca 10€ na ebay, kto nemá tak ešte nejaký zdroj od 12-16V pre ten Imax cca 10-15€). Túto výbavu stačí mať len jednu pre všetky batérie a bajky v stajni 🙂 Na bulk nabíjanie je ideálny spínaný zdroj s nastaviteľným prúdovým obmedzením a nastaviteľným výstupným napätím (mám 400W/60V/6,6A).
Na záver priznávam, že by bolo určite jednoduchšie mať skvelé BMS čo sa postará o všetko, ale kým ho niekto vymyslí prípadne sa ku mne nejak dostane nebudem sedieť a smutne pozerať na bajk 🙂 A potom je tu ešte jedna vec… Ak človek aj jeho e-bike prechádzajú určitým vývojom, je celkom možné že BMS čo stačilo včera bude zajtra akosi málo… a tak je ťažko rozhodnúť, čo bude to pravé a bude stačiť aj o rok… lebo kupovať zakaždým nové BMS…
A ak by na tú výrobu prišlo, som za 10s, 12s a 14s. 10s je veľmi rozšírené a ľahlo sa zloží z 2x5s alebo 6s+4s. 12s je taký kompromis kde ešte stále stačia 2 packy do série – 2x6s. Osobne mám 14s, dôvod je že to je max. napätie použiteľné pre 48V riadiace jednotky (mávajú strop 60V). Zložiť to ide napr. 5s+5s+4s (to mám teraz, modré turnigy 5Ah/20C 5s a 4s) alebo 6s+4s+4s (multistar, 16Ah, už sú na ceste z Hobbykingu – majú na ne do konca týždňa akciu:-).
Kto má hooodne peňazí, stačí si kúpiť adaptto riadiacu jednotku s BMS modulom, tam ide všetko nastaviť cez displej. Dokonalé riešenie za prémiovú cenu 🙂
Komentáre