DC – DC meniče

• Toto téma obsahuje 36 odpovedí, 6 hlasov, a bola naposledny upravená pred 9 years od LuboN.
Zobrazuje sa 15 príspevkov - 1 až 15 (z celkového počtu 37 )
  • Autor
    teslabike
    Keymaster

Dnes dostal zaujímavý nápad (vlastne som si len spomenul – otestoval na to čo ma napadlo pred 2 rokmi)

Skúsiť nabíjať baterky cez DC DC menič

Moj pokus pozostaval
    1x DC DC menič vstup parametre 4.5-30V vystup do 60V
    1x 12V olovo
    1x 36V Lifepo4 s BMS

V pokuse mala 12V baterka dobíjať tú 36V lifepo4 batériu .. no a fungovalo to dobre batériu dobilo na presne zvolenú hodnotu 42V…

Tento malý menič mi bude slúžiť ako alternatívne dobíjanie pre olovenné akupaky (litiové zatial nie pre istotu)

Neni treba kupovať nabíjačku stačí zapojiť tento malý dc-dc menič na auto nabíjačku a nabíjať olovo sa bez tak dlho nabíja ..

Časom otestujem zohrievanie a podobne aby sa dc menič neodpalil.

Až by mal nekdo dalšie nápady ako využiť dc dc meniče može napísať

• Táto téma bola upravená pred 10 years, 4 months používateľom teslabike.
    • Táto téma bola upravená pred 9 years, 8 months používateľom teslabike.
    Attachments:
    You must be logged in to view attached files.
    rob.brno
    Účastník (Participant)

Sice v opačném gardu, ale třeba se bude někomu hodit:
    K napájení logiky 5V Arduina(a dalších) na kole používám tento AC(DC)/DC měnič,např.: http://www.ebay.com/itm/EU-Plug-USB-AC-Wall-Charger-Travel-Power-Adapter-for-iPhone-5-4S-iPod-Samsung-/400938061495?hash=item5d59c54eb7#ht_5021wt_1153
    Šlape pro nízké proudy(do 10mA) už od 28V, pro vyšší najisto určitě už na 48V. Jelikož čínským věcem moc nevěřím výstup 5V jistím pojistkou a transilem.

• Táto odpoveď bola upravená pred 9 years, 4 months používateľom rob.brno.
    LuboN
    Účastník (Participant)

Rob.brno, vďaka za dobrú myšlienku, trochu som už nad tým rozmýšľal a Tvoj príspevok mi potvrdil že to mám vyskúšať 🙂
    Na tomto princípe som založil napájanie 100W ledky na bajk pomocou zdroja ktorý má ísť na sieťové napätie ale beží aj na mojich 14s LiPo, a aktuálne som 9V čínskym adaptérom oživil arduino ktoré má nahradiť nešťastné čínske wattmetre. Je to bezpečnejšie riešenie ako použitie DC-DC meničov, lebo tie sú spravidla do 60V a 58,8V je už príliš blízko na čínske pomery, navyše pri zlyhaní v prípade meniča hrozí vyhorenie všetkého a pri použití adaptéru pravdepodobne odíde len on a zvyšok iba „zhasne“.

rob.brno
    Účastník (Participant)

Tak to je fajn, že jsem to nezkoumal a nepsal zbytečně 🙂
    Má to ovšem i svoje negativa, při malých napětích aku (oproti nominálních 230V), rapidně klesá výstupní proud. Jsem chtěl tímto usb adaptérem napájet světlo na kolo Solarstorm (až 8W), ale ten adaptér dal na 80V jen kolem 160mA(1W), takže jsem prohledal zásoby a našel „trafo“ ke starému scanneru, které za těchto podmínek pro světlo dá těch 7W.

Jinak Arduino napájím přímo z toho usb adaptérku(byl za 1dolar), když to měníš na 9V a pak srážíš lineárem na 5V, tak zbytečně tratíš na účinnosti(pravda je to jen pár stovek mW, ale když jde udělat něco čistě, tak proč ne). Tedy napětovou referenci pro Arduino nepoužívám přímo z napájení 5V, ale z externího švábu.

• Táto odpoveď bola upravená pred 9 years, 1 months používateľom rob.brno.
    LuboN
    Účastník (Participant)

Ono to bude pri tých adaptéroch rôzne, záleží ako je v nich primárny obvod navrhnutý. Tých 9V som zvolil práve preto že nepoužívam externú referenciu a na výstup z adaptéru sa spoľahnúť nedá a už vôbec nie ak je to zároveň aj referenčné napätie pre merania. Neviem aký veľký vplyv bude mať na výsledok teplota, ale mimo to by to mohlo merať celkom dobre.

rob.brno
    Účastník (Participant)

Napětová reference na Atmegách není úplně nejhorší, koukni do DS jsou tam grafy pro závislost na teplotě – jmenuje se to „band gap“. Používám TL431, ale asi se poohlídnu po něčem jinném – s kondem na ref.vstupu to má tendenci kmitat.

LuboN
    Účastník (Participant)

Internú napäťovú referenciu som nepoužil nakoľko používam prúdové senzory ACS712 / ACS758 a tie majú odporúčané napájanie 5V a výstup cca 1-4V. Exaktne 5V nepotrebujem nakoľko senzor funguje pomerovo. Presné zmeranie napätia som doriešil kompenzáciou konštanty odporového deliča získanou porovnaním s presným multimetrom. Nakoľko odber zo stabilizátora na doske je stále zhruba rovnaký myslím že napájanie 5V by nemuselo kolísať. Aktuálne sa prototyp intenzívne testuje, namontoval som ho kamarátovi ktorý jazdí aj v tieto dni a spoločne dolaďujeme „firmware“. Zatiaľ to vyzerá že to meria spoľahlivo a presne čo prináša veľkú radosť, v podstate celé sviatky píšem kód 🙂
    Zatiaľ to meria a počíta údaje ktoré sa zobrazujú po 4 na 6-tich obrazovkách (takže 24 údajov, je tam 2x16z display), tie sa prepínajú tlačidlom. Má to senzor na kolese takže to meria aj rýchlosť a počíta kopec údajov ktoré súvisia so spotrebou, rýchlosťou a prejdenou vzdialenosťou a podarilo sa mi dať tam aj predikciu dojazdu založenú pri jazde na aktuálnych číslach a pri státí na priemerných hodnotách.
    Pripájam foto ako to asi vyzerá, keď som to cvakol nebolo to ale ešte dokončené.
    Aktuálne integrujem barometrický senzor za účelom zobrazenia nadmorskej výšky a ak sa mi to podarí tak aj stúpania/klesania a ďalších zaujímavých hodnôt ktoré sa z toho dajú spočítať…

rob.brno
    Účastník (Participant)

Já používám grafický mono LCD 128×64, ale už mám koupený barevný touch 320×240, abych nemusel řešit HW tlačítka(zatím tam mám kapacitní „tlačítka“), zatím jsem jej ale nerozchodil. Rychlost se dá brát rovnou z hallu v motoru, takže nemusíš přidávat další čidlo. Měřím a dopočítávám průměrnou,max. rychlost, čas. Vyjeté a narekuperované Wh, aktuální spotřebu v Wh/km, teplotu reglu. V plánuje je měření náklonu pomocí akcelerometru, teploty motoru.

EDIT: nejdou vkládat obrázky takže nepřiložím náhled na LCD

bob
    Účastník (Participant)

Pánové a na kolik takové bastlení vyjde? Nějaka fotodokumentace by nebyla?

LuboN
    Účastník (Participant)

Rob.brno, tiež poškuľujem po nejakých grafických displayoch, lenže farebný na slnku asi nebude čitateľný takže som sa zatiaľ zameral na funkčnosť a používam znakové s žltozeleným podsvietením 2x16z za 2USD 🙂 Mám aj verziu s 4x20z, tam už ide zobraziť hodne vecí naraz.
    Aktuálna verzia meria prúd, napätie bat. celkové a prepočet na 1 článok, spotrebované Ah, Wh, zostávajúcu kapacitu bat. v %, okamžitý výkon, teplotu (čoho to závisí kam sa dá čidlo), Wh/km okamžité, Wh/km priemer aktuálnej jazdy, aktuálna rýchlosť, aktuálne prejdená vzdialenosť, maximálny prúd, výkon, rýchlosť a teplotu, minimálne napätie bat., priemernú rýchlosť, aktuálny čas jazdy, predpoveď dojazdu v km, a potom ešte kumulatívne údaje ktoré sa ukladajú do pamäte ako celkové najazdené kilometre, celkový čas, minuté Ah a Wh.
    V tejto verzii nie sú údaje súvisiace s rekuperáciou nakoľko kamarát ktorý to testuje má bafanga, ale mám aj verziu s rekuperáciou nakoľko to chcem aj pre svoj magic 🙂
    V pláne mám kopec ďalších užitočných údajov, postupne ich pridávam. Až sa Ti podarí rozbehať ten akcelerometer, daj vedieť, tiež som nad tým uvažoval…
    Rýchlosť beriem z kolesa nakoľko je to jednoduchšie a pri bafangu to inak ani nejde. Kód je pripravený aj pre použitie viac ako jedného magnetu ( 2, 4…) magnet je smiešna položka a zrýchli a spresní to meranie pri nízkych rýchlostiach.

LuboN
    Účastník (Participant)

Bob, ak nerátam čas (baví ma to a beriem to ako dobrodružstvo a vzdelávanie a šancu mať to podľa svojich predstáv) tak sú to smiešne položky. Pri vývoji toho treba nakúpiť a poskúšať viac, ale aktuálny testovací kus čo sa materiálu týka je za smiešny peniaz. Ak sa to osvedčí chcel by som to ponúknuť za ľudovú cenu pre tých, čo sa im zdá 150€ za cycle analyst trochu veľa (viem že je dobrý, ale…) Ono keby bolo niečo ako som vyvinul hotové za 50€ niekedy pred rokom, určite by som si to bol bez váhania kúpil…

bob
    Účastník (Participant)

Hoď sem i nejaký obrázek pro představu jak to vypadá, celkem mně to zajímá a myslím že nebudu sám.
    Možná by to pak chtělo otestovat a porovnat s cycleanalystem.

rob.brno
    Účastník (Participant)

Bobe fotky mi nejdou vkládat, tak přidám odkaz na jinné stránky, kde jsou fotky: http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=13&t=551&hilit=ekolo&start=200

Jinak co by jsi chtěl testovat a co srovnávat, to co to všecko umí už ti Lubo vypsal.

rob.brno
    Účastník (Participant)

Lubo, ta hall v motoru má výhodu, že háže u MP kolem 50půlzů na otáčku, takže lze přesně bez zpoždění vyhodnocovat i nízké otáčky.

Taktéž cpu do flash paměti kumulatívní údaje. Ještě uvažuju, že udělám statistiku hloubky absolvovaných cyklů aku(nejnižší a nejvyšší napětí) a statistiku vybíjecích proudů.

Trošku jsi mě znejistil tím, že používáš jako referenci 5V z napájení. Možná že ten stablík pokud dostává stále stejné vstupní napětí, tak těch 5V drží, ale ověřil bych co to dělá se změnou teploty(očekával bych že to ujede).

Taky mám s referencí problém, asi mi to nějak zakmitává, proud je ok, ten měřím v celých ampérách, ale napětí v desetinách voltů a tam to lítá v rozmezí 0,5V. Musím to ještě nějak dořešit, asi použiju jiný refer. šváb.

bob
    Účastník (Participant)

Otestovat a porovnat to cycleanalystem, to jsem měl na mysli.

Zobrazuje sa 15 príspevkov - 1 až 15 (z celkového počtu 37 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.