Domov › Diskusné Fóra › Diskusné fórum pre svet elektro-pohonov › Hotové elektrobicykle prerábky a koncepty › E-bajk do terénu s výkonom 6000W
Označené ako: 6000W, down hill, Mid drive 750W, stredový motor, terén
- Toto téma obsahuje 715 odpovedí, 24 hlasov, a bola naposledny upravená pred 6 years, 10 months od
pivnicek.
-
AutorPríspevky
-
24 apríla, 2015 o 10:24 pm #5628
karel
Účastník (Participant)Ahoj Pivnicek, vcera jsem objednal Cromotor. Dam pak vedet, zda to stalo za to. Mne take stredovy motor pro jizdu v terenu moc nepresvedcil. Na nejake hrebenovky dobry, ale ve skutecnem terenu je pro neustale razeni jizda nepohodlna a az nebezpecna.
Kamarad ma ted nove moderni sinusovou ridici jednotku. Hub motor se s ni chova mnohem lepe v nizkych otackach, je tichy a ma plynuly zaber, zadne cukani pri malych otackach. Mozna to bude ta spravna cesta.25 apríla, 2015 o 6:34 am #5629LuboN
Účastník (Participant)Karel: ak k tomu dáš Adaptto, tak si za vodou… Alebo skôr na kopci 🙂 Do akého ráfu to ideš osadiť? Vzadu bude už iba single speed?
25 apríla, 2015 o 11:47 am #5630pivnicek
Účastník (Participant)Vyborne Karle, drzim palce. Daj potom vediet ako to funguje. Ja mam dilemu, ci ist do nového 1920, alebo 1680W s tepelnou ochranou, resp. nieco uplne ine (bafang 48V, HUB). Ale vsetko uz mam pripravene na ten silnejsi. Podarilo sa mi najst cloveka, co ten motor vie previnut. Pyta za to 70,- Eur, co je skvele. Dam vediet, ako to dopadlo. Asi koncom tyzdna to bude hotove vraj.
25 apríla, 2015 o 6:09 pm #5632uzivatel
Členzdar, karle myslim ze stredovy pohon netreba zatracovat / aj ked som tiez zastancom HUB, no mam aj stredovy / ale ak to zoberies nie celkom z bicykloveho konca ale das sa tak trochu do stredu …bicykel – motorka tak by to mohlo fungovat super…
Zalezi ci chces viac bicyklovat alebo sa viac vozit
Ja preferujem to bicyklovanie / motorku som predal/ a na „normalnom“ hub ide cool na asfalte a mierne kopce. Stredovy cyclone 1620W zase mam na horskom bike prevod vpredu 32 a 42 pre koleso a na motor ide 48zubov a zadok 11-42 slusna kombinacia no v V.Tatrach sa najde aj taky teren co ani to nestiha…ale extrem sa da najst vsade.
Skus inspiraciu ..https://www.youtube.com/watch?v=pe254GFOUfQ
keby sa pridali pedale a kusok potunilo asi by aj stredovy pohon urobil to co ches…len to chce menej prehadzovaciek a koliesok pre cloveka a silnejsi motor a akumulator ….-
Táto odpoveď bola upravená pred 9 years, 12 months používateľom
uzivatel.
25 apríla, 2015 o 8:03 pm #5635roman
Účastník (Participant)hm, moja skusenosť s Hub v zadnom kolese bola dobrá mimo teren. ak som vsak jazdil v terene, do kopcov okrem hriatia ma hnevali defekty. motor mal 8 kg a pri jazde po povrchu s kamenmi som mal 3 defekty v priebehu 2 týždnov. a kto opravoval defekt na hub kolese v terene vie že je to zdlhave. Plašte som použival len velmi kvalitne schwalbe.
26 apríla, 2015 o 8:00 am #5643LuboN
Účastník (Participant)Roman: ono chyba ani nie je tak v hube, ako v nesprávnej voľbe kolesa/plášťa. Pre jazdu ako si predstavuje Pivnicek sa hub vypletá do motoráfku s motogumou. Potom časté defekty nie sú. A vďaka menšiemu priemeru kolesa to lepšie ťahá a menej hreje do kopca. Toto už vyskúšalo a overilo kopec ľudí vo svete…
26 apríla, 2015 o 4:48 pm #5649uzivatel
Členpivnicek tu je link http://www.cyclone-tw.com/order-3chain.htm
neviem ako to maju zariadene ale ak vyrabaju a predavaju 6kW a 8KW cyclone kit tak by nemal nastat az taky problem ako u teba. Alebo to len predavaju a neriesia?
PS: na tej stranke maju poriesenu aj „redukciu“ teda redukciu obysli vyrobou 24 zuboveho prevodnuku s 5 dierkami a rovno upevnenym na volnobezke…celkom sikovne a jednoduche. Potom uz fakt 1620W a 24z v predu a 42z v zadu nezastavy ziadny kopec.26 apríla, 2015 o 7:25 pm #5652bob
Účastník (Participant)Jen malé upřesnění, 1620W motor neexistuje je to 1680W:-)
Mám 1680W cyclona a bohatě stačí pila 28z a kazeta 36z i pro ty co nemohou šlapat.
Honění se zbytečně za vysokými výkony stojí jen mnoho peněz navíc.
Každý si to asi musí projít než dospěje k nějakému optimu.26 apríla, 2015 o 8:19 pm #5654karel
Účastník (Participant)Ahoj, ke Cromotoru. Bude v zadním 24
kole, ráfek 47mm, samozřejmě jedno kolečko (single speed). Předpokládám, že budu šlapat jedině naprázdno 🙂 Kolo bude na vození se a ne na šlapání. Jednotku mám 6kW Kelly. Nevím, zda to utáhnou nynější baterky LiFePo4, 15Ah, 72V, případně vyměním za nějaké LiPolky. V zadním kole přibude dalších 5kg hmotnosti (nynější Magic Pie má 6kg) a ztěžkne i celé kolo. Na přenášení a nakládání do auta to nebude výhoda 🙁 Na obří skoky v terénu to taky asi nebude, ale mé malé to snad vydrží.
Středový motor nezatracuji. Vyžaduje ale asi pro větší zátěž složitější konstrukční řešení. Mám zkušenost jen s Cyclone 1680W s řj Kelly 55A, max. 120A. Síly má dost, ale škubnutí po každém přeřazení mi nepřipadá v terénu pohodlné a příjemné. A bez řazení nemá středový motor smysl.
SFSF – ten odkaz je super 🙂 V. Tatry ti závidím, jezdíme tam na skialp.26 apríla, 2015 o 8:21 pm #5655LuboN
Účastník (Participant)SFSF: veľké čísla predávajú, a keďže je to len kit, je na zákazníkovi či to zvládne vhodne sprevádzkovať… veď ak na to nemá, nech sa do toho nepúšťa… a im to ozaj môže byť jedno, sú na opačnom konci sveta takže všetci im môžu….
Veľa záleží na štýle jazdy, ak s tým niekto behá len po bežných cestách a nedáva tomu zabrať na frak v nejakom adrenalínovom prejazde terénom, tak to môže aj nejakú dobu vydržať. Verím že to je väčšina ich zákazníkov, celý východ prechádza na takéto elektrolety v rámci každodennej dopravy.
Pivnicek: Aplikáciou teórie na Tvoje skúsenosti som došiel k nasledovnému:
Vysoké výkony bez teplotného čidla priamo na vinutí nie sú pre motor bezpečné. Problém je tak trochu práve v prevodoch, lebo tie umožňujú motor nielen odľahčiť, ale aj preťažiť. Ak si (zo zjavných dôvodov) zvolím prevod pri ktorom mi to dáva maximálny mechanický výkon (taký že za daných podmienok na ľahšom aj ťažšom prevode nejdem rýchlejšie), tak ide motor s 50% účinnosťou a to je problém. Ideálna by bola RJ, ktorá by takýto stav nedovolila a nejakou indikáciou a poklesom výkonu by donútila užívateľa preradiť na ľahší prevod. V praxi by mohlo pomôcť aspoň obmedziť fázový prúd motoru na hodnotu blízku alebo rovnú prúdu batérie – a ten zase na hodnotu, ktorá odpovedá maximálnemu výkonu pri danom napätí a tým aj otáčkach pri dostatočne vysokej účinnosti. Inými slovami, pre dosiahnutie určitého výkonu s určitou účinnosťou musí mať motor dostatočné otáčky. Na tie je potrebné určité napätie, takže od neho sa odvíja maximálny výkon (pri dobrej účinnosti). Prúd by mal byť teda nastavený adekvátne k požadovanej účinnosti vzhľadom na prevádzkové napätie. Následne pri jazde s vysokými výkonmi treba udržiavať motor v čo najvyšších otáčkach.
Stredové motory majú určite budúcnosť, ale mimo oblasť kutilov, špecialitiek a unijných výkonov to je aj bude komerčne riešené jedným pevným prevodom a motorom, ktorý má dostatočnú účinnosť v celom spektre prevádzkových otáčok. Videl som niekoľko výkonných elektromotoriek a všetky sú takto riešené. To je to správne riešenie pre silnú mašinu, ale ťažko realizovateľné nejakou domácou prestavbou bicykla. Proste haldy koliesok a prevodov sú iba prúser čo sa mechaniky, spoľahlivosti a užívateľskej náročnosti týka. To bude aj dôvod, prečo sa vysoké výkony na bicykloch riešia hub motormi. Je to jednoduché a funguje to.26 apríla, 2015 o 9:47 pm #5656LuboN
Účastník (Participant)Karel: určite tam nechceš dať motokoleso? Predsa len je to naozaj veľká hmotnosť… Ja by som sa bál seknutých plášťov na kameňoch, žiadne cyklistické na toto nie sú stavané. Bežný 26/2,1″ plášť som pár krát za leto s Magicom sekol. Teraz mám 2,25″ a je to zas o niečo lepšie, ale stále nie ideálne. Verím že na Magic tie 3″ plášte čo máš teraz môžu byť celkom fajn navyše ešte v kombinácii so zadným odpružením… Len či to bude stačiť aj na Cromotor? Som celkom zvedavý ako Ti to bude jazdiť, malo by to mať lepšiu účinnosť a viac sily než Magic. Tie LiFePO4 – ak to vydržali s Magicom pri max. nastavení RJ, tak by mohli aj s Cromotorom (ale tešiť sa z toho moc nebudú 🙂 )
LiPo tiež ušetrí na váhe čo by vzhľadom na ťažký motor bola výhoda…27 apríla, 2015 o 11:31 am #5659karel
Účastník (Participant)Ahoj Lubo, omlouvám se, už jsi radil jednou, ale nemohu to na webu najít. Koupil jsem v zimě na tvou radu tento zdroj.
http://www.ebay.com/itm/600W-54V-11-1A-Switching-Power-Supply-With-Current-Control-Charger-LED-CCTV-U30-/381089419305?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item58bab31029
Dostal jsem se k tomu až nyní. Prodejce tam doporučil zapojit nějakou diodu. Ty jsi mi nějaké konkrétní diody doporučil, ale nemohu to najít 🙁 Napsal by jsi mi ještě jednou co a jak to zapojit? Děkuji!27 apríla, 2015 o 1:16 pm #5661Robikl
Účastník (Participant)K procvaknutí duše… Jak píše LuboN, tak procvaknutí duše je riziko, které u těžkého hub motoru je sakra veliké a to i na celoodpruženém kole. Při neodpruženém zadku je to samozřejmě ještě větší riziko. Nevím, jestli bych sám šel do moto ráfku, ale trošku řešení je holt mít pořádnou gumu, bezdušový systém a hlavně mít soudnost a nenajet s podhuštěnou gumou na nějakou hranu. Když jezdím v terénu, tak musím znát možnosti svého stroje a pak se mi to ani nestane… Výběr stopy, rychlosti, tlaku v pneu je zcela na mě. Tím se tomu dá hodně předejít.
28 apríla, 2015 o 6:24 am #5664LuboN
Účastník (Participant)Karel: pôvodná odpoveď čo som Ti písal je tu: https://teslabike.sk/forums/topic/turnigy-multistar-10c-lipo/
Pamätám si ešte že sme riešili napätie, bolo trochu vyššie ako by sa Ti hodilo, v tom prípade by som Ti doporučil kúpiť bežný usmerňovací mostík (taká kocka s faston vývodmi) kľudne nejaký na 35A (napätie nie je podstatné, robia sa na sieťové napätie takže rezerva jak prasa). Výhoda je dostupnosť, cena a púzdro ktoré je izolované takže stačí priskrutkovať na nejaký kus hliníka pre chladenie. Dá sa zapojiť viacerými spôsobmi, ak chceme zraziť to napätie tak by som ho dal takto: zo zdroja ide plus kábel na mínus mostíka, z plusu mostíka pokračuješ k bat. Mínus kábel ide priamo. Výstupné napätie musíš merať s nejakou záťažou (keď cez mostík tečie prúd, je na ňom úbytok napätia) alebo daj zdroj na minimum a zapoj to na baterky a uvidíš po aké napätie to bude nabíjať – podľa potreby si prípadne pridáš na zdroji. Daj vedieť ako Ti to funguje. Inak ja nabíjam mojim 60V zdrojom (nastavený na 58,8V) aj priateľkin bajk s 12s batériou (50,4V max.) s tým, že sledujem napätie a až je batéria plná, odpojím. Samozrejme sa nesmiem zabudnúť 🙂28 apríla, 2015 o 7:19 am #5667pivnicek
Účastník (Participant)SFSF, ano pozeral som tie 6kw a 8ke kity. Nakoniec som zobral 2kw. Tie motory 6 a 8kw su bez prevodovky, cize na vysoke rychlosti. Su tazsie a vyzaduju velmi drahe vysoko voltove RJ. Preto som zvolil 1920W motor. S nim idem bezne cez 5kw, cize vykon uplne ok. Zaujimave je, ze motor mi zhorel pri prikone 2kw a pri 5,2kw nic. Ono to ale v tom max. vykone ide len chvilku, spickovo. Bezne sa pohybujem medzi 1,5 – 2,5kw. Tie vykonnejsie 6 a 8kw su vhodne na dosanovanie maximaliek po rovinke na ceste. Ked chce niekto na dialnicu s bajkom ist 150km/h, tak vezme ten 8kw motor. Zivotnost bicyklovej retaze bude ale uplne na hrane a bal by som sa jazdit s tym bezne. Ked sa to niekde v premavke roztrhne, tak je to o zivot…
-
Táto odpoveď bola upravená pred 9 years, 12 months používateľom
-
AutorPríspevky
- Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.
Komentáre