E-bajk do terénu s výkonom 6000W

Zobrazuje sa 15 príspevkov - 691 až 705 (z celkového počtu 716 )
  • Autor
    pivnicek
    Účastník (Participant)

Zeby som predsalen kupil toto? Vyzera to slusne a dimenzovali to na ebike dokonca. http://www.sunrace.cz/napsalionas/151116-7166230212.jpg

pivnicek
    Účastník (Participant)

Tu je krasavec. Naozaj pisu, ze “ Designed for heavy duty use“, co znie slubne.
    http://www.sturmey-archer.com/en/products/detail/rx-rf5
    Ak by to bolo spolahlive, dost by nam to vsetkym ulahcilo zivot s krizenim retaze.
    Ani cena nieje strasna:
    http://www.jizdnikola.net/naboj-sturmey-archer-5r-rx-volnobezny-p58075
    http://eshop.khsport.cz/naboj-sturmey-archer-5r-rx-volnobezny/

• Táto odpoveď bola upravená pred 8 years, 10 months používateľom pivnicek.
    roman
    Účastník (Participant)

pivnicek, to sa da riešiť nasledovne, kazetu rozobrať a použiť len každe druhe ozubene kolečko, ja mam miesto 9 rychlostí len 7 a funguje to dobre, menej križi reťaz, pada iba vynimočne.prve tri ozubenia su set, tie nerozoberieš, stvrte som vyhodil, piate som nechal, šieste vyhodil ostatne nechal. Sram kazeta 11-36t to umožnuje

autofelicia
    Účastník (Participant)

🙂 hm to iste som napisal v druhej teme

pivnicek
    Účastník (Participant)

Ano, to ma napadlo uz davnejsie. Cize dve krajne nepouzivas? Pre mna je to ale malo. 7 by som si netrufol krizit. Ja tak max. 4 pouzivam. Aj to jemne pridavam, nikdy nie naplno. Ked sa niekedy zabudnem, preskoci mi to cez obvod o jeden zub. Je to hrozny zvuk. Preto vidim u seba len 3 riesenia:
    1/ Ako ma Roman, + zvacsit pocty zubov na tanieri aj na kazete, aby bolo viac zubov v zabere (teraz mam cestnu kazetu co ma male pocty zubov 11-12-14–28) prevodove pomery dodrzat. V zadu na kazete spravit vacsie odskoky.
    2/ Spravit priemy prevod s kompromisnym prevodovym pomerom.
    3/ Skusit nejake kvalitne torpedo.

roman
    Účastník (Participant)

ja by som to skusil takto:

dať 52t prevodník, kazetu 11-36t a na kazete ist iba po 14t, na prehadzovačke sa da nadstaviť doraz.problem je ak je motor silny a chceš prudke zrýchlenie na 14t, všetko sa enormne namaha,ak ti preskakuje reťaz o zub,zvycajne na 10t,11t, znamena to vyťahanú reťaz ,zdeformované zuby na kazete alebo oboje. ja vyhadzujem reťaz aj kazetu,len reťaz vymeniť nikdy nestačí. na 32-36t je to v pohode,možes akcelerovať. tiež použivam 26″ kolesa, 29″ znamenajú este vacšiu namahu pri prenose sily.
    a mierku na reťaz treba obcas použiť.
    reťazí som vyskusal niekolko, campagnolo c-9 mi vydrži viac než rok, smejd som menil častejsie

pivnicek
    Účastník (Participant)

Dobre, musim pozriet retaz a ozubenia v akom je stave. Pamatam, ze na motorke mi tiez padala retaz, ked uz boli vyhlodane zuby. Tu sa ale bojim, ze je to proste velky vykon na tie zubky a retaz. Ked mas vytahanu retaz, predny tanier nemenis? Len kazetu a retaz?

roman
    Účastník (Participant)

ja myslím, že aj 3000w by to mohlo zniesť, len všetko musi byť vyladene a v 100%nom stave a používať s rozumom, nie je to motorka.Predný tanier ma 40-50 zubov, v zabere je polovica, prevodník vzadu ma 11 zubov, v zabere je menej ako polovica.
    vyťahana reťaz poskodí zuby, ak ju vymeníš poskodene zuby poskodia novú reťaz.Preto existuje mierka na reťaz, ak ju budes merať a vcas vymeníš, nebude preskakovať a neposkodí zuby na kazete.Predný tanier som este nemenil.
    ,

Robikl
    Účastník (Participant)

Pro silný středový je podle mě nejlepší jít na siglespeed s větší zadní rozetou – pastorkem a je po starostech. Na 22z pastorku budou poloviční tahy v řetězu proti 11z. Jen se pak nebude dát šlapat při vyšší rychlosti a taky bude potřeba vyšších otáček motoru. Ale fakt proč nějaké převody u silného motoru, to mě řekněte. S tak velkými výkony jenom problémy. Když stačí jeden převod Tesle nebo KTM Freeride, tak proč ne lehkému kolu s motorem nad 3kW? Někdo to už i psal, že stejně není potřeba moc řadit, protože ten motor táhne odspoda.

pivnicek
    Účastník (Participant)

To dodnes nechapem preco nemaju elektroauta ziaden prevod. Ale uz som aj cital je BOSCH uz vyvija 2 stupnovu prevodovku a nejaka ina firma 3 stupnovu. Ide o to, ze vo vysokych otackach je motor omnoho ucinnejsi. Aj silny motor potrebuje obcas preradit. Napr. v lese je potrebny iny prevod ako na cestu. Ale oproti slabsim motorom si viem predstavit, ze v lese mi postaci jeden prevod od 0-40km/h napr. prip. 2 prevody z nich jeden na velmi tazky teren a druhy enduro. Na cestu jeden mestsky prevod a jeden na maximalku. Celkovo tak 3-4 prevody by boli fajn podlamna na 3kw.

LuboN
    Účastník (Participant)

Kedysi som čítal článok, kde bolo z rôznych pohľadov rozobraná tematika prevodovky. Pointa je v tom, že na rozdiel od jej nutnosti v aute pri kombinácii so spaľovacím motorom, je pri elektromotore možné riešiť problém inými, výhodnejšími spôsobmi – napríklad použitím motora, ktorý má veľmi široký rozsah otáčok. Prevodovka totiž jednoznačne má kopec nevýhod – je drahá, zložitá, stráca sa v nej časť výkonu a má nezanedbateľnú hmotnosť + potrebuje spojku (a samozrejme – vyžaduje si radiť 🙂 ). Takže je jasné že v tomto prípade je efektívnejšie riešenie bez nej.
    Pri bicykli by po vzore viacerých úspešných konštrukcií stačilo v prípade dostatočne výkonného motora (a tých 3kW by mohlo stačiť) použiť prevod, pri ktorom bude rozbeh a jazda pri nízkej rýchlosti do veľkej záťaže prijateľne efektívna, a zároveň použiť vyššie napätie aby sa dosiahli otáčky potrebné pre dostatočnú rýchlosť po rovine. Takéto riešenie síce nedosiahne najväčší možný krútiaci moment spolu s perfektnou účinnosťou od minimálnej rýchlosti po vysokú maximálku limitovanú len výkonom motora na rovine, zato však to bude jednoduché a bezproblémové na údržbu a používanie. Pokiaľ je cieľom radosť z jazdy, a nie dosahovanie nejakých rekordov, tak v tom nevidím žiaden problém. Pokiaľ to nemá byť čistá motorka bolo by zaujímavé riešenie viesť od motora osobitne poriadnu reťaz dozadu (pravdepodobne na ľavej strane) a zachovať si klasické prevody bicykla mimo motorizácie.

pivnicek
    Účastník (Participant)

Osobne si myslim, ze sa prevodovky postupne presadia aj v elektromobiloch. Zvlast potom co som videl grafy ucinnosti, krutiaceho momentu a vykonu. Smiesne je napr, ze elektricke auto dosiahne max. napr. len 130km/h. Pritom ma vacsi vykon a krutak jak spalovaci motor. Tiez pruznost v nizkych rychlostiach a vysokych je nanic.
    Co sa tyka bajku, presne tuto myslienku tiez riesim, ze sprevodujem zadnu linku napevno BMX retazou a mam svaty pokoj. V podstate to bude priamy motor s nizsou hmotnostou. Lenze ked chcem bajk do terenu, tak jednoducho potrebujem viac sily a nie len pohnutie sa ako na ceste. Tiez obcas si chcem dupnut a pridat, poprehanat auta a to zas bude nevyhoda. Proste to chce prevodovku, aspon par stupnov. Cim silnejsi motor, tym menej stupnov je potrebnych. Prve z toho tazi Tesla, ze ma silne baterky a silny motor, tak to v celkovom vysledku vypali dobre.

• Táto odpoveď bola upravená pred 8 years, 9 months používateľom pivnicek.
    Robikl
    Účastník (Participant)

Pivníček, jenže času, kdy motor musí dávat max. moment a přitom má minimální otáčky a tedy i mizernou účinnost, je málo. Typicky je to rozjezd na plný plyn a pak to jsou jen sekundy. Samozřejmě je to taky kopec na hranici možností toho motoru. To nesmí nastat a u řešení v elektromobilech to jen tak nenastane. Tedy u pořádného elektromobilu s předimenzovaným motorem určitě. Drtivou většinu času třeba zrovna Tesla nebo Nissan Leaf pojede s efektivností nad 90%. Najdi si graf, kde máš účinnost v závislosti na momentu a otáčkách a uvidíš, že nekecám. Nehledej jen graf účinnosti pro maximální moment pro dané otáčky. A jak píše Lubo, tak vícerychlostní převodovka je složitost navíc. A hlavně při správně dimenzovaném motoru to není potřeba. Potřeba to je možná pro nějaký slabý motůrek 500W pro kolo.

pivnicek
    Účastník (Participant)
    Robikl
    Účastník (Participant)

Podívej se na mapu účinnosti na obrázku. Ještě potřebuješ převodovku?

Attachments:
    You must be logged in to view attached files.
Zobrazuje sa 15 príspevkov - 691 až 705 (z celkového počtu 716 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.