Jízda z kopce vybije baterii chyba

Domov Diskusné Fóra Diskusné fórum pre svet elektro-pohonov Jízda z kopce vybije baterii chyba

Zobrazuje sa 14 príspevkov - 1 až 14 (z celkového počtu 14 )
  • Autor
    deltacarli
    Účastník (Participant)

Mám od Evbike středový motor v předním kole 20″ 500W baterie 48V. Kolo funguje ok do kopce i po rovině,problém dělá jízda z kopce nahoře mám na baterii 3 diody sjedu kopec odpor zpomaluje na rychlost max 38 km (bez motoru 70km) celou dobu displej ok baterka plná pod kopcem šlápnu a nic displej se vypne a konec.
    Pomohlo vypnutí baterie tlačítkem chvíli čekat po zapnutí 3diody a kede to. Jako kdyby z motoru,kde není rekuperace něco zblblo baterii. Udělal jsem pokus a na kopci rozpojil kabel od motoru, kolo jelo 60km dole jsem chvíli čekal pak spojil kabel no a vše ok.Nevím jestli to motoru vadí? Ale rozpojovat na kopci kabel mi přijde divný.

LuboN
    Účastník (Participant)

Nazdar, myslel si priamy nábojový motor v prednom kolese? Lebo stredový motor je umiestnený pri pedáloch. Ten rozmer kolesa 20″ nie je preklep?
    Priamy hub motor generuje napätie, pri jazde z kopca je možné dosiahnuť rýchlosť vyššiu než odpovedá voľnobežným otáčkam motora s danou batériou a tak dochádza k prirodzenej rekuperácii. Inak než odpojením motora jej nemožno zabrániť (odpojiť batériu by som neskúšal, hrozilo by zničenie RJ prepätím z motora). Elektronika v Tvojej batérii zrejme tento stav nezvláda a tak nastáva popísaný problém.

deltacarli
    Účastník (Participant)

Ano motor je v předním kole je to lehokolo proto 20″. Je to sada z Evbike baterie je 48V taky Evbike. No přece když rozpojím kabel od motoru nemůže nikam nic jít. Leda že by motor tu energii někam schoval a pak při spojení kabelu by šla do ŘJ? Tak jsi to myslel? Pokud tento stav nezvládá tak je asi někde chyba. Ta jízda z kopce kdy to jede jen 37km je otravná dobře nebrzdím prohlížím krajinu. Ale pořád nechápu to zblbnutí baterie. No pošlu to do Evbike na reklamaci uvidíme.
    Díky za reakci.

Ruda Manych

deltacarli
    Účastník (Participant)

Foto

Attachments:
    You must be logged in to view attached files.
    deltacarli
    Účastník (Participant)

Kolo leho

Attachments:
    You must be logged in to view attached files.
    LuboN
    Účastník (Participant)

Ahoj, tým stavom ktorý batéria nezvláda som myslel rekuperačný prúd z motora. Zrejme sa z neho zablokuje BMS v batérii, práve som to pozrel a evbike batéria má uvedené že nepodporuje rekuperáciu.
    Riešenie je:
    1. vymeniť motor za sprevodovaný (ideálny by bol MAC motor, viď stránku EM3EV)

2. použiť motor s výrazne vyšším KV (počet otáčok/min na 1V napätia), v tejto kategórii ma napadá 9C motor, tie sa robia vo viacerých vinutiach a vyhovel by ten s najnižším počtom závitov (ten ale bude dosť „tvrdý“ na riadiacu jednotku (motor s nízkym počtom závitov má vysoký fázový prúd), asi by to potom chcelo silnejšiu)

3. Vymeniť batériu za takú čo nemá problém s rekuperáciou (napr. z e-pohon.cz alebo LiPo) a zmieriť sa s brzdným účinkom motora dolu kopcom, prípadne použiť batériu s vyšším napätím (napr. 74V) čím by sa zvýšila rýchlosť pri ktorej motor začína brzdiť.

Pri riešení č. 2 a 3 je možné úspešne sprevádzkovať regeneračné brzdenie, ktoré šetrí brzdy a trochu energie a nie je dôvod ho nevyužiť v kombinácii s priamym hub motorom.

bob
    Účastník (Participant)

Vidím tam nesoulad v bateri a řj.
    Řj. je na 36V a baterie má 48V Není to divné?

LuboN
    Účastník (Participant)

Tiež mi to bolo divné, ale vravím si, keď mu to ide…

deltacarli
    Účastník (Participant)

Díky za reakce v Evbike mi řekli že by to jednotka měla odpojit ale asi je vadná protože to vypne BMS v baterii,která neumí rekuperaci. Takže ji vymění. To rozpojení kabelu od kola je 100% úspěšné ale nepraktické. Po dobu záruky nelze dát vypínač který by to jednoduše odpojil. No a abych to vždy na kopci rozpojoval je blbina. Tak jsem zvědavý jestli to ŘJ zvládne. Asi tam frčí slušný proud prý cca 2A.

deltacarli
    Účastník (Participant)

Jo a ŘJ má na šťítku 36V ale prý 50V zvládne takže ji používají i pro 48V baterii jen aby tady nebyl ten šotek.

deltacarli
    Účastník (Participant)

Ještě jeden postřeh mám to samý na MTB ale vzadu na 26″ a vše je ok dojezd 50-70km podle únavy jezdce😆
    Takže 20″ kolo bude asi hlavní problém na koloběžce jim to funguje prý ok.

LuboN
    Účastník (Participant)

Na to je jasné že pri 20″ sa to chová inak, motor má vyššie otáčky a začína prirodzene rekuperovať pri nižšej rýchlosti a výraznejšie brzdí.

deltacarli
    Účastník (Participant)

Takže cesta je přerušovat z kopce 3 fáze z motoru ? Čím malý 3polovy vypínač ale na kolik A? Aby nehořely kontakty?

LuboN
    Účastník (Participant)

Vypínač by musel byť stavaný aspoň na 50A. Maximálny fázový prúd motora je podstatne vyšší než je prúd odoberaný z batérie. Jednoduché a spoľahlivé riešenie čo sa odpájania týka nevidím… Tvoja kombinácia motora/napätia/veľkosti kolesa proste nie je vhodná na to ako by si chcel jazdiť… Niečo z toho treba zmeniť.

Zobrazuje sa 14 príspevkov - 1 až 14 (z celkového počtu 14 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.