Domov › Diskusné Fóra › Diskusné fórum pre svet elektro-pohonov › Jízda z kopce vybije baterii chyba
Označené ako: Jízda z kopce vybíjí???
- Toto téma obsahuje 13 odpovedí, 3 hlasy, a bola naposledny upravená pred 8 years, 9 months od
LuboN.
-
AutorPríspevky
-
3 júla, 2016 o 6:17 pm #8098
deltacarli
Účastník (Participant)Mám od Evbike středový motor v předním kole 20″ 500W baterie 48V. Kolo funguje ok do kopce i po rovině,problém dělá jízda z kopce nahoře mám na baterii 3 diody sjedu kopec odpor zpomaluje na rychlost max 38 km (bez motoru 70km) celou dobu displej ok baterka plná pod kopcem šlápnu a nic displej se vypne a konec.
Pomohlo vypnutí baterie tlačítkem chvíli čekat po zapnutí 3diody a kede to. Jako kdyby z motoru,kde není rekuperace něco zblblo baterii. Udělal jsem pokus a na kopci rozpojil kabel od motoru, kolo jelo 60km dole jsem chvíli čekal pak spojil kabel no a vše ok.Nevím jestli to motoru vadí? Ale rozpojovat na kopci kabel mi přijde divný.3 júla, 2016 o 11:13 pm #8099LuboN
Účastník (Participant)Nazdar, myslel si priamy nábojový motor v prednom kolese? Lebo stredový motor je umiestnený pri pedáloch. Ten rozmer kolesa 20″ nie je preklep?
Priamy hub motor generuje napätie, pri jazde z kopca je možné dosiahnuť rýchlosť vyššiu než odpovedá voľnobežným otáčkam motora s danou batériou a tak dochádza k prirodzenej rekuperácii. Inak než odpojením motora jej nemožno zabrániť (odpojiť batériu by som neskúšal, hrozilo by zničenie RJ prepätím z motora). Elektronika v Tvojej batérii zrejme tento stav nezvláda a tak nastáva popísaný problém.4 júla, 2016 o 5:10 am #8100deltacarli
Účastník (Participant)Ano motor je v předním kole je to lehokolo proto 20″. Je to sada z Evbike baterie je 48V taky Evbike. No přece když rozpojím kabel od motoru nemůže nikam nic jít. Leda že by motor tu energii někam schoval a pak při spojení kabelu by šla do ŘJ? Tak jsi to myslel? Pokud tento stav nezvládá tak je asi někde chyba. Ta jízda z kopce kdy to jede jen 37km je otravná dobře nebrzdím prohlížím krajinu. Ale pořád nechápu to zblbnutí baterie. No pošlu to do Evbike na reklamaci uvidíme.
Díky za reakci.Ruda Manych
4 júla, 2016 o 5:46 am #8101deltacarli
Účastník (Participant)Foto
Attachments:
You must be logged in to view attached files.4 júla, 2016 o 5:51 am #8105deltacarli
Účastník (Participant)Kolo leho
Attachments:
You must be logged in to view attached files.4 júla, 2016 o 7:05 am #8107LuboN
Účastník (Participant)Ahoj, tým stavom ktorý batéria nezvláda som myslel rekuperačný prúd z motora. Zrejme sa z neho zablokuje BMS v batérii, práve som to pozrel a evbike batéria má uvedené že nepodporuje rekuperáciu.
Riešenie je:
1. vymeniť motor za sprevodovaný (ideálny by bol MAC motor, viď stránku EM3EV)2. použiť motor s výrazne vyšším KV (počet otáčok/min na 1V napätia), v tejto kategórii ma napadá 9C motor, tie sa robia vo viacerých vinutiach a vyhovel by ten s najnižším počtom závitov (ten ale bude dosť „tvrdý“ na riadiacu jednotku (motor s nízkym počtom závitov má vysoký fázový prúd), asi by to potom chcelo silnejšiu)
3. Vymeniť batériu za takú čo nemá problém s rekuperáciou (napr. z e-pohon.cz alebo LiPo) a zmieriť sa s brzdným účinkom motora dolu kopcom, prípadne použiť batériu s vyšším napätím (napr. 74V) čím by sa zvýšila rýchlosť pri ktorej motor začína brzdiť.
Pri riešení č. 2 a 3 je možné úspešne sprevádzkovať regeneračné brzdenie, ktoré šetrí brzdy a trochu energie a nie je dôvod ho nevyužiť v kombinácii s priamym hub motorom.
4 júla, 2016 o 7:39 am #8108bob
Účastník (Participant)Vidím tam nesoulad v bateri a řj.
Řj. je na 36V a baterie má 48V Není to divné?4 júla, 2016 o 7:44 am #8109LuboN
Účastník (Participant)Tiež mi to bolo divné, ale vravím si, keď mu to ide…
4 júla, 2016 o 11:54 am #8110deltacarli
Účastník (Participant)Díky za reakce v Evbike mi řekli že by to jednotka měla odpojit ale asi je vadná protože to vypne BMS v baterii,která neumí rekuperaci. Takže ji vymění. To rozpojení kabelu od kola je 100% úspěšné ale nepraktické. Po dobu záruky nelze dát vypínač který by to jednoduše odpojil. No a abych to vždy na kopci rozpojoval je blbina. Tak jsem zvědavý jestli to ŘJ zvládne. Asi tam frčí slušný proud prý cca 2A.
4 júla, 2016 o 11:57 am #8111deltacarli
Účastník (Participant)Jo a ŘJ má na šťítku 36V ale prý 50V zvládne takže ji používají i pro 48V baterii jen aby tady nebyl ten šotek.
4 júla, 2016 o 12:00 pm #8112deltacarli
Účastník (Participant)Ještě jeden postřeh mám to samý na MTB ale vzadu na 26″ a vše je ok dojezd 50-70km podle únavy jezdce😆
Takže 20″ kolo bude asi hlavní problém na koloběžce jim to funguje prý ok.4 júla, 2016 o 1:58 pm #8113LuboN
Účastník (Participant)Na to je jasné že pri 20″ sa to chová inak, motor má vyššie otáčky a začína prirodzene rekuperovať pri nižšej rýchlosti a výraznejšie brzdí.
11 júla, 2016 o 8:17 pm #8124deltacarli
Účastník (Participant)Takže cesta je přerušovat z kopce 3 fáze z motoru ? Čím malý 3polovy vypínač ale na kolik A? Aby nehořely kontakty?
12 júla, 2016 o 8:46 am #8127LuboN
Účastník (Participant)Vypínač by musel byť stavaný aspoň na 50A. Maximálny fázový prúd motora je podstatne vyšší než je prúd odoberaný z batérie. Jednoduché a spoľahlivé riešenie čo sa odpájania týka nevidím… Tvoja kombinácia motora/napätia/veľkosti kolesa proste nie je vhodná na to ako by si chcel jazdiť… Niečo z toho treba zmeniť.
-
AutorPríspevky
- Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.
Komentáre