Napätie na LiFePo4 po nabití klesá

Domov Diskusné Fóra Diskusné fórum pre svet elektro-pohonov Batérie a nabíjačky Napätie na LiFePo4 po nabití klesá

Označené ako: 

Zobrazuje sa 15 príspevkov - 1 až 15 (z celkového počtu 48 )
  • Autor
    flexit
    Účastník (Participant)

Zdravím vás kolegovia , som tu nový a potreboval by som poradiť ohľadom LiFePo4 baterí.

Mám LifePo4 batériu ,48V 15Ah z eclipsebike.com.

Nabíjačka dáva 57,5V. Po odpojení nabíjačky batéria má 57,5V rapídne začne klesať a ustáli sa na 54,9V. Ak na stojane ,bez zaťaženia, pridám plyn na 20 sekúnd, wattmeter ukazuje odber 4 A. po tých 20tich sekundách pod „plynom“ sa napätie ustáli na 52,8V. Riadiaca jednotka vypne ebike pri 52,3V . to znamená že môžem na jedno nabitie z baterky zobrať len 0,5V

Ak si tieto čisla podelíme 16timi výjde nám že z jedného článku môžem minúť 0,032V.

Moja otázka na Vás vážený kolegovia znie , prečo sa tie články nenabijú na 57,5V (3,6) prečo tie volty potom klesnú a ako donútiť tu batériu aby absorbovala tých 57,5V.
    Batéria má cca 20 cyklov

bob
    Účastník (Participant)

Spíše se zaměř proč ti to vypíná řj. při 52,3V což je pěkná hovadina. Co máš za řídící jednotku? U 48V lifepo4 by mělo vypnout pži zhruba 44-43V. Ten pokles u lifepo4 je stará bolest a obávám se že stím nic nenaděláš.

LuboN
    Účastník (Participant)

Pozrel som tú batériu, nominál článkov je 3,3V (3,3*16=52,8V – LiFePO4 má plochú vybíjaciu krivku, tých 57,5 to má len čerstvo z nabíjačky a pri záťaži to rýchlo klesne k 52,8V – to je úplne v poriadku). Táto batéria je úplne vybitá pri 2,5V na článok čo je 40V pre celý pack. V praxi sa nastavuje o niečo vyššia hodnota – niečo ako uviedol Bob. Takže batéria bude úplne v poriadku, chyba je v nastavení RJ. Takže na tú by sme sa mali zamerať…

uzivatel
    Člen

zdar flexit ….nieco nepotesujuce
    U zcela nových LFP bylo zjištěno, že předčasně selžou, pokud jsou „hluboko cyklovány“ (vybity pod úroveň 33%). Pauza po 20 nabíjecích cyklech je v současné době doporučována některými distributory.
    cely clanok : https://cs.wikipedia.org/wiki/Lithium-%C5%BEelezo-fosf%C3%A1tov%C3%BD_akumul%C3%A1tor

ale neber to trgicky….. nominalne nap. je 48V takze ty nikdy neoperuj s napatim tesne po ukonceni nabijania…aj u olove aj lion aj xyz to vzdy klesa……pokial viem tak LiFePO4 je kriticke vybit clanok pod 2V to znamena 30 V u teba….ale to je hodnota total a to ta nepusti nie RJ ale ani balancer co vyrobca montuje do akupacku….takze chybu nemusis hladat v RJ ale prave v balancnom obvode …ten chrani aj max odber prud takze obcas to vie aj zaseknut ak zoberie motor viac a aku nieje na to az tak stavany….
    PS: tvoj balancer chrani a vypina clanky pri 2.00 ± 0.062V
    Tu je cela tabulka : http://www.eclipsebikes.com/lifepo4-576v-cell-60a150a-p-1063.html
    EDIT: no neviem teraz ci 2.5 V ako pise LuboN alebo tych 2V kazdopadne motor musi ist na 48V a dole nie do 48V !

• Táto odpoveď bola upravená pred 9 years, 10 months používateľom uzivatel.
    uzivatel
    Člen

tak je to tak ako pisal LuboN limitne- kriticke napatia od 2.5 do 4.2V pracovne nap 3.0V do 3.3V a min vybijacie je 2.8V max nab je 3.6V

LuboN
    Účastník (Participant)

SFSF: Tá informácia o zlyhaní je 6 rokov stará… a ani tak by som tomu moc neveril… Veta „Pauza po 20 nabíjecích cyklech je v současné době doporučována některými distributory“ mi príde ako totálny nezmysel, tak toto nech mi niekto vysvetlí čo tým chcel básnik povedať 🙂 Mne to príde ako spackaný preklad…
    To BMS-ko je stavané na 60/150A, pochybujem že to dotyčný prekračuje, takže buď je vadné, alebo je chyba v RJ (asi v nastavení).

bob
    Účastník (Participant)

Hi-Tech lithiové články s profesionálním designem a vysokou hustotou energie založené na bezpečném LiFePO4 technologii.

Základní vlastnosti:

– jmenovité napětí článku je 3,2 V

– pracovní napětí je 2,5 – 3,65 V

– minimální napětí je 2,5 V

Tak že ne 4,2V ale 3,65V je max.
    4,2V je u lipol a lion.

bob
    Účastník (Participant)

LuboN
    Nominal Capacity: 15000mAh (0.5c)
    Nominal Voltage: 3.2V
    Max Charging Voltage: 3.65V ± 0.05V
    Cut Off Discharge Voltage: 2.0V
    Charging Method: CC/CV
    Max Charge Current: 3C (45A)
    Max Discharge Current (Continuous): 5C
    Max Pulse Discharge Current (30 seconds): 10C (150A)
    Recommended Discharge Current: 1C (15A)
    Cycle Life: 2000 Cycles 1C 80% DOD
    Self Discharge Rate (monthly): 2-3%
    Energy Density: 100 Wh/Kg
    Initial Internal Impendance: <6mΩ
    Storage Temperature: One Month -20°C – 45°C Six Months -20°C – 35°C
    Operation Temperature: Charge 0-45°C Discharge -20°C – 60°C
    Diameter (mm): 40±1
    Height (mm): 152.5±0.5
    Weight: 480g

flexit
    Účastník (Participant)

Páni , vytiahol som baterku z biku a baterka ma pred bms 52,4 a na motor 33V, čo s tím?

LuboN
    Účastník (Participant)

To ako na článkoch je 52,4 a na vývode z baterky za BMS 33V? To potom vyzerá na vadné BMS. Jedine ešte že by nejaký jeden článok bol kaput… Dajú sa premerať jednotlivé články?

bob
    Účastník (Participant)

Reklamovat celou baterií, pokud jsi si ji stavěl sám zkontroluj zda jsi vše správně zapojil. Dej odkaz na konktétní baterií kterou máš.

Anonymný
    Neaktívny
    LuboN
    Účastník (Participant)

Áno tú som pozeral hneď ako si nám dal link na tie stránky, iná taká tam ani nie je. Je to inak riadna buchta 🙂
    Pozerám že rozobrať by to šlo, ale iba na úkor záruky… Takže navrhujem nabiť, pripojiť nejakú záťaž (100W/230V žiarovka, rýchlovarná konvica… proste niečo) a merať či BMS vypne znovu pri tom istom napätí… ak áno, tak je to jasné – reklamovať.

Anonymný
    Neaktívny

Baterka už je opravená , v BMS bol vadný mosfet, ktorý je opravený.

Bob prosím ťa ozvi sa mi na mail arga.katarina@gmail.com potreboval by som sa s tebou skontaktovať. Ďakujem

Anonymný
    Neaktívny

Staviam ďalší bicykel na stredový pohon cyclone 1680W 48V. Chcel by som Vás poprosiť o radu, Ako postaviť lipol batériu s BSM , na 48V cca 20 Ah.
    ďakujem

Zobrazuje sa 15 príspevkov - 1 až 15 (z celkového počtu 48 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.