Pomoc pri vybere komponentov

Domov Diskusné Fóra Diskusné fórum pre svet elektro-pohonov Pomoc pri vybere komponentov

Zobrazuje sa 14 príspevkov - 31 až 44 (z celkového počtu 44 )
  • Autor
    rob.brno
    Účastník (Participant)

Lubo,
    Šikula říkal něco o 5t kč, že to ještě ladí. Ale mají to asi úplně úžasně udělané, regl 2kW se vleze do krabičky 3x5cm – neskutečný, nepotřebuje to údajně žádný chladič. Možná by se to dala vzít od nich napřímo pro více lidí za ještě nižší cenu.

rob.brno
    Účastník (Participant)

Karle dík za vysvětlení.
    Z Číny bych asi mohl mít podobnou nabíječku 88V 4A za cca 2500kč, ale pokud bych takhle platil každých 2roky nabíječku, tak by mě to nebavilo. Já snad budu muset tu bouchlou nabíječku opravit.

LuboN
    Účastník (Participant)

Rob.brno, verím že s dnešnými súčiastkami a procesormi ide niečo také urobiť, veď len keď si vezmem moju Magic RJ čo je o trochu lepšia čína tak po výmene tranzistorov a pridaní nejakej medi a cínu z nej ťahám 3kW a nič sa neprehrieva napriek tomu že je to fakt malá RJ… A na druhej strane Adaptto, čierna krabička z ktorej lezú neskutočné kW výkonu…
    Opraviť si tú nabíjačku by si ozaj mohol, je celkom pravdepodobné že to nebude moc zložité 🙂
    5t kč nie je málo, Adaptto ale stojí asi trojnásobok…

karel
    Účastník (Participant)

Ahoj, mam dotaz na uzivatele baterek multistar. Jakym proudem je nabijite? Nabijim 16Ah multistary nabijeckou 10A (ke konci nabijeni proud klesa). Zda se mi v porovnani s kamaradem, ktery nabiji proudem jen 4A, ze nevyjedu zdaleka tak velkou kapacitu jako on. Nabijeci proud 10A je asi prilis vysoky, baterka se sice rychleji nabije, ale neni schopna vydat celou kapacitu. Mate stejnou zkusenost?

LuboN
    Účastník (Participant)

Rozdiel nebude spôsobený nabíjacím prúdom, navyše pre tie batérie sú obidve hodnoty nabíjacieho prúdu malé. Ku koncu nabíjania prúd aj tak klesá k nule takže úroveň nabitia je daná konečným napätím. Treba hľadať inde, možno je rozdiel spôsobený meraním, možno rozsahom pracovného napätia…

pivnicek
    Účastník (Participant)

Myslim Karle, ze LuboN ma pravdu. Nabijacim prudom to nebude. Skor horsou kvalitou baterii, alebo ich horsim stavom po narocnejsej prevadzke. Ja nabijem 8A, ale s poctivym balancovanim a s dobrou nabijackou. Po case klesne nabijaci prud, kvoli obmedzeniu max. napatia, ako vravi LuboN. Modelari tvrdia, ze ak je baterka vybijana velkym prudom, mala by sa aj nabijat vyssim prudom. Akosi sa takto vyformuje do siloveho rezimu. Z inych aplikacii s motormi to mozem potvrdit aj z vlastnej skusenosti. Cize podlamna je lepsie nabijat vyssim prudom kvoli tomuto, nie kvoli nabijaciemu casu.

pivnicek
    Účastník (Participant)

Karle, este ma napada, ci nahodou Tvoja nabka nema okrem napatoveho aj casove obmedzenie. Ja mam taku „mudru“ nabku, ktora ma prednastaveny nabijaci cas defaultne na 2h. Potom sa automaticky vypne. Z pociatku som na to casto zabudol a v domneni ze mam plne nabite baterky som ich stavil takmer do nuly. Potom som zistil, ze musim nastavit dlhsi nabijaci cas, resp. vyradit casovac.

karel
    Účastník (Participant)

Lubo a Pivnicek: dik za nazory. Nabijecka nema casove omezeni. To mam u modelarske nabijecky, tu ale nepouzivam. Nabijim nabijeckou, kterou jsem mel pro nabijeni lifepo4 baterii. Nabije mi lipolky jen na 86,8V misto 88,2V. Pri cca 86,8V se mi nabijecka vypne. Ke konci nabiji jen malym proudem.
    Zjistil jsem ale na cycle analystu, pres ktery i nabijim, ze kdyz vyjedu napr. 4Ah tak pak do stejneho puvodniho napeti baterky 86,8V musim nabit 5Ah. Proste mi tam vznika nejaka ztrata. Vic nabijim nez vyjizdim. Ze by to bylo tim, ze nenabijim do plna nebo jsou baterky nic moc…?

LuboN
    Účastník (Participant)

Karel, ak je to ako píšeš, tak to baterkou nebude. Mne to príde skôr ako chyba merania, príčiny môžu byť rôzne. Lítiové batérie na rozdiel od olovených majú takmer 100% coulombickú účinnosť, to znamená, že koľko Ah vybiješ, toľko aj nabiješ. Skontroloval by som, či je správne nakalibrovaný nulový bod na CA, prípadne či Ti niečo batériu nevybíja…

pivnicek
    Účastník (Participant)

LuboN, to je premna novy poznatok, ze LiPol maju takmer 100% ucinnost. Po precitani Karlovho prispevku by som povedal, ze je v celku ok, ked vyjazdi 4Ah a dobije 5Ah. Ved ucinnost baterie nemoze byt 100%. Zaujimalo by ma, ako je to s klasickymi trakcnymi bateriami. Mam Banner 100Ah trakcnu do elektrickeho clna. Tam je ucinnost aka?

LuboN
    Účastník (Participant)

Pivnicek, účinnosť celková sa počíta cez Wh, tam samozrejme 100% nemôže byť a to je dané tým, že nabíjanie sa vďaka vnútornému odporu batérie deje pri vyššom napätí a vybíjanie pri nižšom. Takže Ah sú pri lítiu takmer rovnaké, ale rozdiel v napätí spôsobí že Wh budú rozdielne.
    Pri olove hrá významnú rolu Peukertov efekt ktorý sa v praxi prejavuje tým, že čím vyšší je vybíjací prúd, tým menšia je reálna kapacita tej istej batérie. Takže pri malom prúde (bežne je udávaná kapacita pri C/20 – 20-hodinové vybíjanie) je možné dosiahnuť deklarovanú hodnotu, ale napr. pri 1C už bude kapacita v Ah trebárs len 2/3. Pri olove je tiež určitá strata v konečnej fáze nabíjania kedy začína vznikať na elektródach vodík a kyslík, čo už nijak nezvyšuje nabitú kapacitu.

LuboN
    Účastník (Participant)

Ešte som zabudol dodať, že olovo má mnohonásobne vyššie samovybíjanie ako lítium.

bob
    Účastník (Participant)

Karel, měření nabíjení přes CA nemusí být přesné.
    Pokud vyjedu ze svých lipolek 5Ah pak nabijím zhruba 65minut nabíječkou 5A a mám opět plno. Podotýkám že to je bez balancování. Pokud chci dobalancovat tak se to o téměř půl hodiny prodlouží.

• Táto odpoveď bola upravená pred 8 years, 2 months používateľom bob.
    karel
    Účastník (Participant)

Ahojte, děkuji za odpovědi. Pokud dojdu k nějakým dalším poznatkům, tak se zase ozvu 🙂 Jinak baterku mi nevybíjí mimo analyst nic, protože ji vždy úplně odpojuji (rozepnu ručně konektory).

Zobrazuje sa 14 príspevkov - 31 až 44 (z celkového počtu 44 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.