pohravam sa s myslienkou na elektro-enduro (nieco ako Kuberg Freerider), ale v cenovo dostupnej hladine – takze mi ostava len si nieco vyskladat.
Uvazujem pouzit nejaku lahku enduro motorku (lahky cross alebo dirt bike) ….. po odmontovani motora, karburatora, prevodovky, vyfuku, atd. …. by mi ostala kostra s kolesami, odpruzenim, riadidlami, sedlom a brzdami …. odhadujem hmotnost okolo 45kg.
Aky silny motor treba, aby to bolo dostacujuce pre moju hmotnost 90kg ?
Uvazoval som s motorom 2kW.
Tym, ze je to motorkovy ram, by bolo mozne pouzit aj lacnejsie a tazsie baterie ….. ale je to len moj laicky pohlad.
Celkovo by to mala byt elektromotorka urcena na pohodovu jazdu okolo dediny (luky, lesy, mierne kopce) ….. ziadne skoky a zavod o rychlost.
Postacujuci dojazd na jedno nabitie by bol okolo 60km.
Mohli by ste to prosim posudit, a ak moje ocakavania nie su uplne mimo reality, mohli by ste mi navrhnut vhodne komponenty (motor, bateria, riadiaca jednotka, rekuperacia, ….) ?
Ivan mi poslal nasledujucu odpoved (tymto sa mu zaroven chcem podakovat za rychlu spatnu vazbu) s odporucanim daj to sem na diskusiu:
Ahoj Daniel poradím ti takto
Motor daj cyclone jako má
Bob a batériu 60V (alebo viac) 10ah min kapacita dobrá kapacita okolo 15Ah daj lítiovú
Olovo by si musel dať 72V 20Ah jedna baterka má cca 8kg x 6 to je 50kg celkovo by motorka vážila 100kg
Ak by si dal Hub motor tak on musí byť v otáčkach a v kopcoch by to nesplnalo tvoje požiadavky taká lepšia babeta možno zaleží ako by to bolo navitú radšej ten cyclone a spraviť mu aj nejaké batéria
Budem vdacny za kazdu radu …… u mna je to zatial v teoretickej rovine.
Po okoli jazdia chalani na enduro motorkách, ale mne vzdy vadil hluk a dym z tych motorov :).
Ak by som sa dal do prestavby, tak by to bolo pocas zimy (vtedy si na to viem najst cas).
Ja bych ti spíše doporučil motor co má Roman cyclone 1680W. A i jeho úpravy (jiné volnoběžky atd.). I když na ten skro motorkový rám by šel i některý ze silných 2400W nebo 6kW motor. Ty se dají sehnat ale jen v číně.
ahoj daki,
práve si nacal temu s ktorou som sa pohraval pred 2 rokmi. žial riešenie hoci je možné, nie je efektívne, preto som od nehoupustil.A to somkupiluž i lahku motorku trial sosedadlom o vahe 72kg, bez motora a pod blbosti okolo 46kg. Noitoje vela, plus váha jazdca, elektromotor, baterie, ak más 90kg, potreboval by si 96V min 15Ah aby to s tebou šlo svižne. no a 96V 15Ah ta u pinga výjde na 1200 E.plus motor čo ide na 96V, riadica jednotka aspon 130-150A skrátka, zbytocne by si vozil ťažký stroj…
efektívne riešenie tejto veci je nasledovné :
zožen si downhill bajk, može byť starší,a máš 2 možnosti:
buchni do zadneho kola silný motor napr od crystalite crown s výkonom aspon 5kW a silnu riadiacu jednotku, na pedale zabudni, tie zahod, miesto pedalov urob stupacky a na rám daj 2 baterie 60V 20Ah, Lion alebo Lifepo.
a bude to jazdiť skvele.nevýhoda je len cena baterií,
alebo daj stredový motor aspon 1680W napr od cyclone alebo bafang najsilnejsí a využiješ i prevodovku, výhoda je o40% nižšia spotreba elektriky tj mensie, lacnejsie baterie-min 1 ks 48V 15Ah. stroj by bol niečo medzi bajkom a motorkou, v tomto pripade by mal i pedale. jazdil by rýchlostou do 60km/hod, na jednonabitie by sipresiel od 50 do 150km podla terenu a mieri pedalovania.Ja somteraz jeden takýto bajk dorobil a ide tovelmi slušne, s Wr komod jamahy sa torovnať neda, ale výjdes uplne všade. nevýhoda je velke namáhaniesuciastok medzi motorom a hnaným kolom, tj treba kvalitne a drahe veci, pod 2000 euro sanezmestiš sostavbou
ani keby si co robil, ak to ma byť dobrý a silný stroj
dakujem za cenne rady ….. a ked vidim, ze Roman sa uz nad tym zamyslal, tak si urcite dam poradit. Vaha by bola skutocne dost velka.
Downhill bike zatial nemam, ale urcite chcem dat do svojho terajsieho biku (len predne orpruzenie) stredovy motor …. to bude na vsestranne pouzitie (lahke, vojde sa do auta, mozny prislap pedálmi).
A na vyblaznenie uz spominana prerabka 🙂
2000€ investovat zatial neviem …. ale mam este stary bike bez odpruzenia ….. ten by som mohol prerobit s pouzitim HUB motora:
– 5kW do zadneho kolesa sa mi zda privela …. nestacilo by vlozit 500W motor do obidvoch kolies (predne aj zadne) ?
– asi by potom stacila mensia baterka (24V alebo 36V ?)
– ako by to ovplyvnilo spotrebu ?
– ako by nahon na obidve kolesa ovplyvnil jazdne vlastnosti ?
– chybajuce odpruzenie by som skusil kompenzovat co najsirsim plastom. Ake plaste su k dispozicii pre 24″ kolesa ?
– pedale aj ozubenie s retazou by som v tomto pripade vybral
Co poviete na taketo kompromisne riesenie s vyuzitim stareho bicykla ?
Investice do dvou přímých motoru a dual řj. bude v konečném důsledku vyšší jak ivestice třeba do cyclona 1260W.
Účinější je rozhodně středový pohon a je lhostejné zda je kolo odpružené či nikoliv.
Napájení rozhodně 36V jako minimum.
To není kompromis ale zbytečně vyhozené prachy. Přímé motory značnou část energie jen protopí.
cosi som počital, chlapík si suzuki dr 400 prerobil na elektriku.
motor 8000w,riadiaca jednotka 400 A a baterie na 96volt, kapacita neudana, ale z obrazka tipujem aspon 60Ah.
cenu prerabky typujem medzi 5000-7000 E
Autor
Zobrazuje sa 6 príspevkov - 1 až 6 (z celkového počtu 6 )
Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.