Domov › Diskusné Fóra › Diskusné fórum pre svet elektro-pohonov › Hotové elektrobicykle prerábky a koncepty › prve testy ebiku
- Toto téma obsahuje 335 odpovedí, 14 hlasov, a bola naposledny upravená pred 7 years, 5 months od
LuboN.
-
AutorPríspevky
-
15 februára, 2016 o 12:04 am #7486
LuboN
Účastník (Participant)to PAS je že je to kompatibilné s PAS, to je OK a netrápi nás to, to ON/OFF je dobré a užitočné a lepšie ako odpájanie bateriek natvrdo…
15 februára, 2016 o 4:49 am #7487Robikl
Účastník (Participant)Nechtěl jsem strašit a klotas se stejně strašit nedá. 😉 Nicméně abych to upřesnil. Uzavřený profil má skutečně asi 100x lepší tuhost v kroucení než C profil stejných rozměrů. Tady to není tak jednoznačné, protože shora je navařena ta tuhá část rámu, jasně. Vysvětlím to. Nejde o to, že by se plech nějak lokálně ohnul, ale jde o celkovou tuhost rámu v kroucení. V nízké rychlosti to může být fuk, ale kdo jel třeba na staré Jawě kývačce, tak ví, že to, co nevadí v nízké rychlosti, tak ve vyšší rychlosti – hlavně v zatáčkách – vadí. PRostě pro vyšší tuhosti musí být tuhý rám a tuhá zadní kyvka. Samozřejmě ber to z mé strany jako teorii. Ty na tom jezdíš, ty to máš vyzkoušené a víš lépe, jak to máš tuhé. Konstrukce mě živí, tak na to mám možná trošku moc přísný pohled. 🙂
A k akumulátoru. 18650 by vyšly sice draze, ale dostal by ses určitě na lepší energetickou hustotu. Já mám jeden akumulátor z článků Samsung 29E a energetická hustota tam vychází 220Wh/kg. Dneska jsou články i s lepší kapacitou a pak je to masakr, ale musí už být asi větší kapacita, aby to dalo slušné proudy. U těch Multistar mě vychází energetická hustota tak kolem 180Wh/kg. To zase není tak brutální rozdíl a přitom rozdíl v ceně je zásadní ve prospěch těch modelářských, takže asi bych ve tvém případě se rozhodoval stejně. Navíc z hlediska energetické hustoty ty Multistar vypadají hodně slušně reálně kolem 400Wh/dm3. A ty jsi omezen prostorem, takže asi není moc co řešit.
15 februára, 2016 o 12:21 pm #7488LuboN
Účastník (Participant)Čo sa jazdných vlastností rámu týka, to sa najlepšie ukáže v praxi, vždy je možné nastaviť maximálku na hodnotu pri ktorej to jazdí bezpečne (tak ako pri autách ktoré majú obmedzovač max. rýchlosti aby nešli rýchlejšie než je konštrukčne bezpečné).
18650-ky sú určite voľba keď nejde o peniaze a prácnosť a nie je potrebný vysoký výkon pri nízkej hmotnosti/rozmeroch, v tomto prípade nakoľko z toho čo viem by 2ks vedľa seba do kastlíku nevošli takéto riešenie celkom vypadáva z hry. Pre zaujímavosť, ten rozdiel v energetickej hustote vďaka rozdielnemu C batérií bude v skutočnosti menší, pokiaľ zmeriame 2 batérie s rovnakou kapacitou, ale s iným C (navyše LiPo má celkovo vyššie napätie v priebehu vybíjania oproti 18650 LiIon) tak viac Wh dodá tá s vyšším C.
Batéria s podobnou prúdovou zaťažiteľnosťou ako je tá zložená z Multistar 20Ah/74V mi vychádza na 200ks samsung25R článkov (cena cez 800€ len články, ale mala by 25Ah). To by asi nevošlo a pokiaľ by sa použili 3,4Ah (10A max.) články bolo by ich treba 2x toľko…
Pokiaľ by som šiel cestou výrobcov ebike akupakov a dimenzoval „na akurát“, pri predpoklade max. odberu 60A pri 74V (cca 4,4kW) by mi stačilo 6p x 3400mAh = 20,4Ah. To je 120ks (články cca 550€). Váha článkov by bola iba okolo 4,5kg, ale pri záťaži by to „potilo krv“, napätie by hodne padalo (takže výkon by bol reálne nižší) a životnosť by odpovedala dobre známym komerčným akupakom.
Aktuálna situácia je taká, že ak chcem zložiť 2 batérie s veľkou (a rovnakou) prúdovou zaťažiteľnosťou, tá zložená z 18650 bude väčšia a drahšia.Sumár by mohol byť, že vzhľadom na vysoké nároky na prúdový odber, obmedzený priestor v kastlíku a cenu/prácnosť vychádza táto konkrétna elektrifikácia v prospech LiPo.
15 februára, 2016 o 1:46 pm #7489klotas
Účastník (Participant)presne ako Lubo pise da sa to vsetko nastavit na prijatelnu hodnotu bezpecnu pre cloveka a bike .)ale tak ci tak podla mna to je pevne a najprv pojdes do 25kmh aspon pol hodku na zahriatie potom troska pridas potom lahka luka hore na kopci kontrola biku .) a tak proste test .) ziadne hrr hrr dole skopca skakanice .) potom kludne napis pravdu o tom biku .) taku recenziu ale jedno je iste predrazil som to brutalne chybami ale inak co som natom siel tu malu chvilu a aj kamosi tak bol dobry pocit stoho proste ebike .)
adaptto objednane. takze cakame na balik dufam ze dojde vsetko v poriadku.
dalsia vec ,OK takze moj vypinac bateriek cerveny kluc ten by sme mohli zamenit za krajsie riesenie typu takehoto ?http://www.gme.sk/antivandal-spinac-hbgq22-11ze-g-12v-s-p630-637
ale nevsimaj si parametre dal som to od oka ,ale chcel by som ked uz pekny antivandal spinac zelene svietenie .) stym zapinat ebike .)
15 februára, 2016 o 3:40 pm #7490Robikl
Účastník (Participant)Klotas, nebylo by lepší tam dát stykač místo nějakého spínače? Pak bys to mohl zapínat klidně spínací skříňkou s klíčkem. Navíc by se ti možná zkrátila cesta pro silné vodiče, protože bys to měl prostorově hezky za sebou… baterie, stykač, řídící jednotka, motor.
Jinak k baterkám asi souhlas. Tady jiná cesta fakt není. Pro 18650 by muselo být místo kam naskládat kapacitu ideálně 30Ah s ohledem na proudovou zatížitelnost těch článků.
K rámu už mlčím. Praxi s tím máte vy a ne já. 🙂 Recenzi určitě pak dejte k dobru. Myslím, že to je unikátní stroj a bude to zajímat dost lidí. Tohle bude regulérní elektromotorka, ikdyž opatřená pedály.
15 februára, 2016 o 4:38 pm #7491LuboN
Účastník (Participant)Myslím že ten vypínač by mohol byť, Adaptto sa s tým signálovo zapne a vypne a tým odpadá problém so silovými káblami a iskrami a pod. Prípadne sa tam môže dať kľúčik aby to nemohol len tak hockto zapnúť. V prípade potreby bude niekde konektor ktorý po rozpojení úplne odpojí batériu od zvyšku. Môžeme tam dať aj poistku, mám v garáži kopec nožových silových poistiek z jednej rozvodnej skrine ktorá sa rušila a sú tam rôzne hodnoty. Určite budú plnené pieskom pre zhasenie oblúka takže by mohli dobre fungovať aj na DC. Ak s tým má niekto skúsenosť nech napíše.
15 februára, 2016 o 5:09 pm #7492klotas
Účastník (Participant)oni ktomu adaptu daju zadarmo istic C63, a keby sa dalo to svietiace tlacitko tak dame to kluc by pri jazde cinkal zavadzal ako ten cerveny co som tam mal ja toto bude pekne elegatne ale iba ak sa to da pouzit.. a nenarobit zbytocne robotu.ale bolo by to pekne .)
15 februára, 2016 o 7:46 pm #7493LuboN
Účastník (Participant)Tak to je super, a jasné že môže byť aj to tlačidlo, to nie je problém. Zisťoval som dnes čo by to obnášalo keby sa robila kabeláž prispôsobujúca 6s batérie na 4s Adaptto BMS, a nevyzerá to zas tak hrozne, majú na ebay 4s aj 6s konektory s káblami takže by ich stačilo zletovať a je to na svete. Takže nie moc roboty. Špekuloval som z dvoch dôvodov, jednak je pravdepodobné že bude treba predlžovačky aby dočiahol kábel od každej baterky ku BMS (takže výrobe káblov sa asi nevyhneme), a tiež cena 6s/20Ah je len kúsok vyššia oproti 4s, takže ak by to vošlo bolo by lacnejšie riešenie použiť 2ks 6s a 2ks 4s. Aj rozmerovo je to „symetrickejšie“, dajú sa z toho vytvoriť dva rovnaké bloky zložené z 4s+6s kde výška takéhoto celku je 10cm a šírka 9cm, to by podľa toho čo som videl na videu do kastlíka pekne vošlo a ešte by nad tým (alebo pod tým) ostal pekný priestor na ďalšie veci. Zjednodušilo by to aj ochranné balenie batérií, boli by len dva obaly a navyše zhodné 🙂
15 februára, 2016 o 7:56 pm #7494klotas
Účastník (Participant)jj presne budu predlovania kade tade , aj ked ja namontujem ako som mal povodne kontroler tak musime predlzit tie kable aby sli do kastlika to bude mega robota kabelaz a spol ale verim zas tebe a ze sa posnazis nech to tam je upratane kabelaz a tak celkovo a zajtra pozrem velkosti tych bateriek co spominas tu kombinaciu skor by ma zaujmalo ked das takto kombinaciu aky bude dojazd chcem co najviac tam dat ale zo zretelom na priestor a pracu okolo toho zas to neprecpem a ty sa zblaaznis z kabelazou.. nieco poriesime jak dojde adaptto tak budem vedet ako je velke to bms a od toho sa odrazime .) a tlacitko ma potesilo .)hh dalsia pekna vychytavka ak sa podari zrealizovat
15 februára, 2016 o 8:05 pm #7495LuboN
Účastník (Participant)No tá kombinácia 2x 6+4 je rovnocenná s 5×4 (v obidvoch prípadoch je to 20s). Takže dojazd aj všetko ostatné je rovnaké, akurát to bude menej stáť a myslím si že aj priestorovo a konštrukčne to bude v kastlíku lepšie.
21 februára, 2016 o 12:25 pm #7496klotas
Účastník (Participant)este raz sa vyspim a adaptto a BMS budu doma po pol roku snivaniaa setrenia .) uz je to pripravene na poste. potom skusitm spravit tie makety a vlozim tam aj to BMS uvidime. hlavne chcem stihnut do 29.2. je sutaz o nakrajsiu fotku Ebiku bud s adaptom alebo aj bez tak sa mozte prihlasit a skusit stastie kedze mam nato este tyzden tak musim nahodit retaz naplnit a odvzdusnit brzdy a bike bude pripraveny na elektromontaz no este tie baterky ..ale na fotku budem mat cas par dni este budem muset dat vyrobit v predu tendi ten stahovak na predstavci aby mi tam vliezol displey a spravim peknu fotku a chcem aspon bronz .)
http://www.adaptto.com21 februára, 2016 o 10:57 pm #7497LuboN
Účastník (Participant)Držím palce nech je v balíčku Adaptto jak maľované 🙂
A tiež nech sa foto do súťaže vydarí. Vyzerá že táto sezóna bude na e-bajky štedrá, EV revolúcia môže začať! 🙂22 februára, 2016 o 2:01 pm #7498klotas
Účastník (Participant)adaptto mame doma .))) trocha ma naplasila ochranna modra folia na displeji h lebo som tam mal odstlacok prsta a ze utrem zobral som servitku jemnu naslinil a ze idem utret ono sa to prischlo a predral som modru foliu az do pekneho displeja a teraz ze cooo? uz nebude modryy ? uz bude skaredina ? az nakoniec som troska odlupil a uz sme videli ze to je folia a pekne som to potom odlupil ale bola jemna a moc prilepena .) no nastrasilo ma to !
https://drive.google.com/file/d/0Bw4_GE1926cnVXBxUnQzOGw4TjQ/view?usp=sharing
zajtra ked bude svietit slniecko spravime asi fotku pre sutaz .) uvidime…
ale mna skor trapia tie kable na kontroleri pametas LuboN na moj kontroler ? .) chobotnica, ale ked chcem schovat kable do chraniciek a nech sa spajaju v kastliku.vtom momente asi pojde prec zaruka. potom by to bolo dobre odskusat na necisto nepredlzene ze ci funguje.viem ze sa ti asi nebude chcet do toho ale tak by to bolo naj.ono este ti odfotim tie prechodky cez plech automotive a jedna je tam taka vecia obdlznikovaa ta ma sice take iba tri cecky gumove na kable ale je taka najpouzitelnejsia. lebo tie prechodky co tam mam teraz dve diery tak to sme ledva ledva precpali kable …22 februára, 2016 o 5:44 pm #7499karel
Účastník (Participant)Ahoj Klotas, moooc pekny kontroler!
Ktery je to typ a na kolik to prislo – kontroler + ta nabijeci vecicka + postovne. Taky uvazuju o upgradu 🙂22 februára, 2016 o 6:40 pm #7500klotas
Účastník (Participant)diik aj som sa nasetril .) niekto ma zato komplet bike a ja nejaky kontroler co je iba na ebike .) . no cele som dal aj spostou 750e.ale bolo to na dolare.kupil som to tu. http://www.vectorebike.com. je to midi a coil to 70A . ked mas otazky artut ti odpovie aj v nedelu vecer .) a dojde ti to vporiadku do 5 dni pracovnych. este dobre ze je toto forum lebo som tu spoznal LuboNa a ten sa mi to pokusi pekne pozapajat cim vo vopred dakujem .) .no chod do adaptta lebo asi lepsie neni na trhu zatial …
-
AutorPríspevky
- Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.
Komentáre