Ahoj vsem,
obracim se na vas s zadosti o pomoc pri navrhu elektro-kolobezky. Ta by mela byt pouzivana prevazne v mestskem provozu, ale mela by zvladnout take hlinene polni a lesni cesty. Zvazuji koupi nejake starsi kolobezky a pote jeji prestavbu. Rad bych aby byla skladaci a vesla se do kufru auta. Kola bych rad kolem 20 palcu z duvodu rozumne prostupnosti terenem. Motor asi MagicPie. Napajeni cca 48V. Dojezd bych rad vice nez 25km. Mate prosim nekdo zkusenosti s takovou stavbou ? Jak nejlepe zacit ? Diky
TOM
Na kolobežky nie som odborník, ale napadlo ma pár vecí… Predné kolo by mohlo byť väčšie ako zadné, ideálne keby bolo aj odpružené. Magic v 16″ alebo 20″ ráfku bude ťahať jak blázon a vďaka vyšším otáčkam bude mať dobrú účinnosť aj do kopca. Ak nevadí jeho váha, je to super pomer cena/výkon. S Magic RJ a 48V sa to bude poľahky stavať na zadné 🙂 Jazda bez motora nebude nič moc, motor mierne brzdí aj v 26″ a v menšom ráfku bude ešte viac. Tipujem že by to pri rozumnej jazde mohlo mať v priemere okolo 10Wh/km (v teréne asi aj viac) tak z toho by šlo odhadnúť kapacitu batérie pre nejaký dojazd…
Ahoj,
kola uvazuji 16, 18 nebo 20 palcu. Potrebuji to postavit tak aby to veslo do kufru auta. Pokud udelam hnane zadni kolo, tak predni mohu udelat vetsi a behem transportu ho mohu sundat. Predni kolo bych videl kolem 24-26 palcu, zadni 18-20 palcu. S odpruzenou vidlici pocitam. V motorech se moc nevyznam, ale zvazuji Magic. Mate nekdo zkusenost s tou jejich verzi 5 ? Integrovana ridici jednotka se mi moc nezamlouva.
presne tak, ridici jednotku vemu externi. Tet mi jde hlavne o tu stavbu. Potreboval bych poradit se stavbou ramu kolobezky, pripadne s prestavbou nejake stavajici. Hlavne to potrebuji vkladat do auta. Nevite jak jsou na tom 16 palcova kola a prostupnost terenem ?
A aký náročný terén by si s tým chcel jazdiť? Myslím si že po poľnej alebo lesnej ceste pokiaľ bude zjazdná autom by to mohlo ísť pokiaľ bude aspoň predné koleso min. 20″ alebo viac. Predpokladám že na tom nechceš jazdiť ako na terénnej motorke 🙂
Každopádne by som sa poobzeral v akých veľkostiach už sa robia nejaké širšie plášte… Lebo s takým ako býva na káričke by to moc sláva nebola…
projizdet chci maximalne zpevnene polni cesty. Proste to co da klasické auto. Bohužel 20 palcu uz jsou docela velka kola. Napriklad by sla pouzit tato kolobezka kostka ta ma kola 20 palcu. Kdybych udelal zadni kolo hnane a predni vyndavaci, tak to ale asi stejne nevleze do kufru auta.
Tá kostka prerobiť nepôjde, má špeciálne úzke náboje (menej než 100mm). Do kolobežky pôjde dozadu predný motor (nakoľko kolobežka nemá prevody a reťaz).
Nasel jsem tuto predelavku video. Je pouzita tato kolobezka. Ve predu ma 20 palcove kolo, vvzadu ma 16 palcove. Baterie bych neumistil na spodek ale jinam. Mam nekolik dotazu.
1. Co si myslite o teto kolobce na predelavku.
2. Brzdy kotoucove nebo Veckove.
3. Chci pouzit motor MagicPie. Pouzit 20 palcu napredek, nebo 16 palcu dozadu. Jaky je u tohoto motoru rozdil mezi variantou predniho a zadniho kola u rozmeru 16 a 20 palcu ?
4. Volba baterie, chci 48V, poskladat si pack z baterii LiIon 18650 (vybaveni mam v praci dostatecne), nebo jit do jineho typu ? Kolik clanku pouzit ?
Diky
Nie som žiadny odborník na kolobežky. Aby bolo jasno. Ale mne osobne sa tá druhá celkom páči, a cena je tiež „normálna“. Z videa je jasné že prestavať ide. Pri bicykloch mám jasno, vo väčšine prípadov by som do predného kolesa motor nedával, pri kolobežke to môže byť o niečom inom. Ale pri motore v prednom kolese stále platí, že pri jeho prehrabnutí v zákrute hrozí pád, ťažšie sa predok dvíha pri prechode cez prekážky, pri nabiehaní na obrubník, pri prevoze „na stojato“ a celkovo veľká hmotnosť kolesa nie je príjemná ani pri prudšom zatáčaní… A ak by malo byť predné – väčšie koleso odnímané pre prepravu, motor to celkom skomplikuje.
Toto sú len moje postrehy a názory, v praxi to môže byť trochu iné…
Brzdy sú asi vecou osobných preferencií.
Ak bude motor v menšom kolese, zvýši sa jeho krútiaci moment a účinnosť pri jazde do kopcov. Zníži sa maximálka. Odporúčam si nasimulovať tu: http://www.ebikes.ca/tools/simulator.html
MP medzi motormi nie je, mám odskúšané že najbližšie k nemu je NineCont 2808 (treba dole na roletke najprv dať „SHOW ALL“ aby sa zobrazil. Ak použiješ RJ Magic tak parametrami približne vyhovie navoliť RJ 25A IRFB4110. Pri 48V batérii by aj v 16″ kolese rýchlosť bola do 30km/h čo nie je zlé. Pokiaľ by si skladal LiPo tak rovno odporúčam 14s čo je v priemere 52-54V a s tým by to tých 30km/h určite šlo.
Batériu odporúčam LiPo ak ju dokážeš bezpečne používať. 18650 je drahšie, zložitejšie, a pokiaľ nie je batéria obrovská a z kvalitných článkov tak nevládze dodávať poriadny výkon čo sa odrazí aj na životnosti. 18650 sa vo všeobecnosti nedá nabíjať tak rýchlo ako LiPo. Hobbyking má ešte stále akciu na 16Ah Multistar v 4s aj 6s verzii (6+4+4=14s). To je batéria cez 800Wh za babku. S tým by si mal prejsť po rovinke plnou rýchlosťou cez 75km 🙂
Ahoj,
takze urcite budu stavet s motorem vzadu. Ta cena Lipolek je vpohode. Vzheledem k tomu ze letam s elektromodely kde pouzivam lipolky tak zachzeni snima pro me neni velky problem. Neznate prosim nekdo motory od firmy UUmotor ? Pokud bych totiz dal hnane zadni kolo, tak toto kolo ma pouze 16 palcu a s MagicPie motorem by to jelo pomalu. Proto zvazuji poridit mestskou kolobku s 16 palcovym kolem dopredu a 12 palcem dozadu a dat motor od UUmotor.
dle simulatoru to pojede cca 27km/hod pri pouziti 48V baterie a 16 palcoveho kola. To neni moc. Predstavoval bych si aby to jelo na 32V kolem 30km/hod. S tim 16“ kolem to bude mit ale zase hezkou silu.
Prečo 32V? Magic RJ zvláda 14s a s tým to 30km/h v 16″ kolese pôjde. Jediná nevýhoda motora MP je hmotnosť, inak asi nič. Lacný, robustný, výkonný (pravidelne doň tlačím 3kW). Ak to má ísť dobre aj po poľnej ceste a 30 po asfalte tak malé kolieska nebudú nič moc…
Nazdar, aj jehovisti z Bratislavy uvazuju o stavbe elektrokolobezky, s ktora zvladne jazdu nielen po chodniku, ale aj po ceste. Cize ziadne detske hlinikove hracky.
Dolezita je spratnost do MHD/vlaku, aby som si k tomu nemusel kupovat zakazdym cyklolistok
Idealne postavit na niecom ako mibo mastr 16/16. Ale urcite sa najdu aj lacnejsie moznosti
Najradsej by som ho dal do zadneho kolesa
Problem co riesim je zohnat akekolvek koleso s motorom 16″, 100mm roztec.
Moznosti co vidim su:
1. nechat vypliest 350W planetovy – bude to chciet ultrakratke spice, ale myslim ze najdem cykloobchod ktory mi to zvladne urobit. Vie niekto zohnat podobny motor lokalne, aby to k nam nemuselo ist lodou?
2. hotovy motor, napr magic pie, no netusim kde ho v nasich koncinach zohnat. Navyse som za verziu bez controllera, aby som mohol pouzit vacsie napatie a zvysil si maximalku
3. externy modelarsky motor, ako napr tato prestavba. Problem ale bude zohnat ozubene kolesa, primontovat ich ku povodnemu kolesu a k motoru a uchytit samotny motor
AK niekto vie s dacim pomoct mozeme spojit sily a dopracovat sa k niecomu co bude aj vykonne, aj kvalitne aj lacne. Myslim ze by som zohnal aspon dalsich 5 ludi, ktori by si to nechali poskladat, ak by ich to nestalo viac ako povedzme 1000e komplet
Táto odpoveď bola upravená pred 8 years, 6 months používateľom jehovisti.