Roman
No povídej mně o tom ještě nějakou pohádku 🙂
Vysvěli potom proč je taK VYSOKÉ PROCENTO REKLAMACÍ BAFANGU?
Kolega už reklamoval 3x.
Tak že žádný zázrak to zase není a určitě bych doporučil lepší značky jak bafang.
Táto odpoveď bola upravená pred 9 years používateľom bob.
To EGO je cenovo úplne mimo toho čo chcem či potrebujem 🙂 A Bosch a Yamaha podľa obrázkov nepôjdu namontovať na bežné stredové zloženie. Takže prijateľný zostáva zase len Bafang.
Ja to vidím tak, že ak to má byť bez potreby zručnosti, tiché a nenápadné tak ostáva asi len ten bafang. Každopádne by som volil BBS2, aj keby hneď mal byť stiahnutý na 250W (čo by som osobne zatiaľ neriešil a vždy to ide urobiť ak by na to bol dôvod). Dvojka je oproti jednotke mohutnejšia a mohla by teda vydržať viac. Ešte lepšie by mohlo byť použitie nového modelu BBS HD, ten je ešte mohutnejší a stavaný na vysoký výkon takže by sa mohol opotrebovávať pomalšie. Cenovo to už ale asi bude trochu moc.
Páni.
V lete to bude druhy rok co jazdim Evbike 250W stredovy motor s 13Ah / 36V Evbike bateriou na trekovom biku Author, zatial 8500km.
Jeden raz som pritahoval maticu na strede. Inak len sem tam k ozubeniu teflonovy olej streknem. A menim retaz a zadne koliecka. Bikom jazdim hlavne cesty, no nezlakneme sa ani lesov a kopcov kolo Bratislavy. Tanier mam orig. 48T, vzadu kazetu 11-36 a cesta na Biely kriz je malinka. Bike je tazky, sam mam 90kg ale baterka stale vladze.
Hoci uz to s nou nieje take ruzove ako ked bola nova. Citim ze zoslabla a vidim to i na wattmetri v cyklopocitaci. V maji ma caka 2. Cyklocesta priatelstva na elektrobiku, tak som zvedavy ci a ako dojdeme. Posldne to bola trasa skoro 120km a cestou s5 z Lipotu protivietor. Dal som to na 75% kapacity…
Pocul som ze v ecyklo tieto baterie repasuju, asi ta zajdem.
Takze motor ide, baterka tiez, ficim do prace zajtr o5.
Pekny den
No to sú pekné čísla, e-bike vyťažený ako sa patrí 🙂 Batéria by ešte niečo vydržala keby si k nej pridal druhú paralelne, s 250W motorom nebola ťažko žmýkaná a 8500km zas nie je podľa mňa tak moc aby to už vzdala. Je prirodzené že vnútorný odpor rastie a kapacita trochu klesá, ale nemyslím že je už jej koniec. Pokiaľ sú dve batérie rovnako (napr. úplne nabité) nie je problém keď sa spoja dohromady…
Ak budeš repasovať odporúčam si zistiť aké články používajú, aby zase rýchlo „nezmäkli“. Keď som pozrel na stránku ecyklo tak z toho čo som vyčítal nie je jasné či skutočne repasujú aj lítium. Ja som dal už dvom ľuďom z okolia repasovať batériu do Čiech (e-pohon) a zatiaľ spokojnosť, a vedia tam napchať aj väčšiu kapacitu.
Dobre rano.
Cca pred rokom som si nechal zvysit vykon motora. Teda max prud z 15A na 19A. No pri tom som zmenil aj dalsie nastavenia asistencie, takze rozdiel oproti povodnemu nastaveniu som nebadal. V kazdom pripade pozorujem ze som kus zlenivel…
Pridavat dalsiu baterku nemam kam. Jedine ze bude v batohu, no je to zas aj o peniazoch. Na ten repas sa v epohon opytam, dik za tip. Hadam to nebude cena ako za novu.
Jasa pytal aj v Skladacikola, kde som sadu kupil a ich repas vysiel ako za novu baterku.
Km len tolko bo uz nemam cas vela jazdit. Prvy rok som dal 6tis.
A motor stale spolahlivo frci.
Mimo to na zlepsenie pohodli doplnil som odpruzenu sedlovku. A to je riadny rozdiel.odporucam
Ono ten repas (pri rovnakej kapacite, lebo keď sa tam dajú lepšie články je jasné že to stojí viac) môže stáť aj toľko čo nová batéria, finta je v tom, že to nie je čínska kvalita takže sa to aj tak oplatí. Vieš aké články tam dajú a je to zložené tu. V Tvojom prípade, ak batéria nie je ešte kaput, tak by sa Ti viac oplatilo kúpiť druhú a mať jednu trebárs aj v tom ruksaku ako zálohu na dlhšie jazdy. Prípadne prídeš domov vybitý a len vymeníš batériu za nabitú a pokračuješ v jazdení. Finančne to veľký rozdiel nebude, ale mať dve a mať jednu je rozdiel podstatný 🙂
Otázka je, čemu se říká lepší články. Pokud to poměřujete jen vyšší kapacitou, tak často ty „lepší“ články dají menší maximální trvalý proud a často jim rychleji klesá kapacita. 🙂 To je samozřejmě problém malých baterek, tedy často i těch do rámu.
Táto odpoveď bola upravená pred 8 years, 11 months používateľom Robikl.
Záleží to všetko na uhle pohľadu, ale napríklad bežné články s 2C pri vyššej kapacite majú aj vyšší vybíjací prúd. Potom sú tu články s 10A alebo 20A vybíjacím prúdom. Tie posledné som použité v komerčných batériách pre e-bike tu zatiaľ nevidel, čo je škoda ale chápem že silnejšie mašiny sa toľko nestavajú a je to drahšie (a výrobcovia batérií netúžia po ich dlhovekosti).
Batériu som dával repasovať dvom ľuďom, v obidvoch prípadoch som vybral variantu s 10A článkami (prvá 7p/24V a druhá 6p/36V) nakoľko je to lacnejšie a vydrží to vyšší prúd ako podobná verzia s článkami vyššej kapacity ale nižšieho prúdu. Nevýhodou je len trochu vyššia hmotnosť.
Preveril som si aké články sú v batérii Evbike 36V/13Ah a dáta sú tu, nech si každý urobí názor:
Článok Samsung 26F alebo H, kapacita 2,6Ah, max. vybíjací prúd 5,2A (v prípade skompletovanej batérie menej, inak by došlo k prehriatiu článkov), podľa datasheetu obsahuje ochranný PTC (ktorý zvyšuje odpor článku, jeho zohrievanie a nakoľko batéria má BMS je tam skôr na škodu ako na úžitok)…
Akú životnosť asi bude mať takáto batéria, najmä pri motore nad 250W?
Perlička na záver – na stránke uvádzajú samovybíjanie batérie 15% za mesiac – ??? Uf…
Vyzerá to že lacné veci nie sú nakoniec vôbec lacné…
LuboN, mohol by si mi prosímťa poradiť?
Rozmýšľam nad novou baterkou, pre Bafang BBS-02 48V, 18A. Jazdím vcelku umiernene, medzi 3-7A, podľa terénu. Kontroler viac ako 18A neťahá, mám tam meranie. Takže vysoké vybíjacie prúdy nie sú môj prípad.
Hľadám akumulátor s maximálnou možnou kapacitou, podľa možnosti čo najtvrdší. Rozmýšľal som nad e-pohonom, aktuálne ponúkajú Panasonic NCR-18650BL, ale pokiaľ viem, na požiadanie zložia aj z iných článkov. A to je práve otázka: sú tie články na môj typ jazdy vhodné, resp. boli by nejaké iné vhodnejšie?
Ešte dodám, že zapojenie musí byť 13s4p- kvôli boxu, ktorý mienim použiť.
Ďakujem.
Aktuálne najvyššia možná kapacita je „3500mAh“/článok (podľa typu reálne 3350-3400mAh) a zároveň pri tejto kapacite majú články max. 10A trvalý vybíjací prúd. Z testov vychádza najlepšie Panasonic/Sanyo GA, ak jazdíš tak ako píšeš tak by to malo byť OK. Alternatívou sú LG MJ1 a Samsung 35E, ale to Sanyo je lepšie. Lacnejšie 10-ky sú potom LG MH1 s 3200mAh alebo Panasonic PF s 2900mAh.
Ešte uvediem pre tých čo čítajú a majú vyššie prúdové nároky, že 15A je k dispozícii v článku Samsung 30Q (3000mAh, podobné výsledky dosahuje aj LG HG2, má síce uvedených 20A ale pri vysokých prúdoch je dokonca horší ako Samsung 30Q, pri malých prúdoch má málinko vyššiu kapacitu), a 20A má Samsung 25R, LG HE2 a HE4 (preferoval by som Samsung 25R)…
Články Sony neuvádzam nakoľko trh je plný klonov a podľa vyjadrenia Sony sa už nejakú dobu nevyrábajú takže buď je to falzifikát alebo stará zásoba.
Zoznam nie je definitívny ale vybrať si je z čoho a uvedené články sú relatívne zohnateľné, najlacnejší overený dodávateľ pre EÚ je http://www.nkon.nl.
V e-pohone sú ochotní/schopní vyskladať batériu aj z vlastných dodaných článkov, osobne by som pre istotu kúpil zo 2ks navyše ak by náhodou nejaký článok nebol 100%-ný, použiť sa potom dajú napr. do rôznych led svietidiel (ebay).
Pre úplnosť ešte dodám, že Panasonic 18650BL je 2C článok s max. vybíjacím prúdom 7A. V realite ale nie je možné tých 7A odoberať trvalo, nakoľko zložená batéria by sa vnútri rýchlo prehriala nad bezpečnú hodnotu (maximálny trvalý prúd je meraný na 1ks článku voľne na vzduchu a bežne pri tom dosahujú teploty aj cez 70°C). Takže bezpečné je odoberať možno tak polovicu, a aj vtedy bude batéria hodne kúriť. Z toho potom vyplýva rýchla degradácia a slabý výkon pod záťažou (napätie v záťaži klesá). Osobne mám pravidlo že polovicu trvalého prúdu beriem ako max. špičkový prúd a štvrtinu ako max. trvalú záťaž. Vtedy by to malo čosi vydržať.
Z poriadnych článkov tu nikto nevyrába, nakoľko je to drahšie a väčšina ľudí ide len po cene, a na druhú stranu by také batérie mali „zbytočne“ dlhú životnosť 🙂 Na druhú stranu väčšina predávaných motorov je 250W a tak tomu odpovedá aj výber batérií. Kto chce niečo lepšie musí si to postaviť alebo dať postaviť 🙂
Autor
Zobrazuje sa 15 príspevkov - 256 až 270 (z celkového počtu 320 )