Dnes mi priniesli batériu do ebike ktoréj problém bol že má 0V
reku BMS je bud zlé alebo z nejakého dovodu odpojilo celý pack a čakalo ma prekvápko.
Majitel mi povedal že bol vykonaný repas nekde v BA a batéria fungovala rok chyby ktoré som očakával:
Zlé spracovanie – odtrhnutý vodič alebo nejaký skrat
Zlé články nejaké 5200 mAh ultrafire ktoré by papierovo stačili 2 kusy no real 10
kusov by bolo málo
Zle zapojené bmsko
Nevyvážené zapojenie článkov
Po otvorení a preskúmaní batérie:
Bolo všetko poriadku 18650 članky boli uložené v tvrdom papiery a obalené plastom čo je ok
Batéria bola zabalená v kryte , a v plastovom obale pod ktorým boli ešte tlmiace podložky
Jednotlivé članky boli nabodované,žiadne letovance
ani najednom nebola známka skratu či nejaké odlišnosti
rozloženie člankov je 7s3p
Všetky články mali bud 0 alebo 0.5V čiže najhoršia verzia komplet dead baterka
Články sú ružovej farby spočiatku som to tipoval na niečo, nič moc no ak som sa dobre prizrel bol tam napísané Sanyo UR18650ZT čo sú dobré aku s kapacitou 2.8Ah čo by s prižmúreným okom odopovedalo. Nápis je tak slabý že není ani videt aj na fotkách je ten nápis nevýrazný -mohli by to zlepšiť
(výrobca udáva že sanyo UR.. sa možu nabíjať ma 4.3V čo je v tomto prípade 30V no však 29V nabíjačka ich nezničí )
Takže tí čo spravili repas spravili dobrú robotu, žiadnej hrubej chyby sa nedopustili.
Výmena článkov je nevyhnutná nakolko zatal nemám bodovačku pre lion články tak nad výmenou ani neuvažujem, skor to dáme nekde urobiť.
Aby sa to neopakovalo , napadá ma že príčina može byť rachlé BMSko , čiže vybije jeden článok do 0V a potom odpojí všetky články tak že nejdú nabiť , samozrejme BMS sa napája z článkov a ak sa dlhšie nenabíju vymláti všetko..
Nabíjačka je v poriadku 29V
Pomohlo by kúpiť pack bez obalu ktorý by sa zmestil , máte nekdo tipa ? rozmery napíšem zajtra..
Alebo nabodovať – dať spraviť.
Možno to nekomu helfne, dúfam že elektrobicykel bude čoskoro jazdiť..
každá rada je vítaná
díky
Nakoniec sme sa zhodli že firma ktorá vykonávavala repas nijako nepochybila
všetky články na 0V
príčina pokaznia batérie : BMS + Vyšlahaná batéria ktorá nebola nabitá pol roku
Na fotkách je batéria iba články,trošku ma fascinuje že táto kôpka dokáže mať takú silu rozhýbať jazdca s elektrobickel (24V 10Ah + dámsky elektrobicykel)
Ja by som BMS odpojil a články skúsil nabiť. Viem že to znie ako hlúposť, ale toto nie je LiPo, oheň a výbuchy zrejme nehrozia, pokiaľ sa nič nezačne hriať a napätia budú stúpať ako majú je šanca že by to ešte mohlo fungovať. Z vlastnej skúsenosti aj z príbehov iných ľudí viem, že nie je celkom vylúčené že by to ešte mohlo fungovať. Už to nebude ako nové, ale sú to kvalitné články a tie niekedy zvládnu viac než by mali. Samozrejme by som to robil na bezpečnom mieste (asi vonku) a malým prúdom. Monitoroval napätia a teplotu. Ak sa podarí nabiť doplna nechal by som na bezpečnom mieste odstáť aspoň pár dní či články držia napätie. Minimálne ako zaujímavý pokus by to mohlo zdokumentovať čo takéto hlboké vybitie s článkami urobí a aká je šanca na ich vzkriesenie.
Presne to som robil s nabíjačkou 4.2V niektoré išli niektoré nie..takže znamenalo by to aj tak prebodovat celý pak a staré članky by som už z novými nekombinoval – škoda roboty.
Najlepšie spraviť nový pack , a na staré 18650 baterky ktoré sú schopné si kúpiť nejakú cree čelovku alebo svietidlo z aliexpresu..
Bolo na to malo času a batéria nebola moja inak by som spravil hlbkový pokus