Domov › Diskusné Fóra › Diskusné fórum pre svet elektro-pohonov › Hotové elektrobicykle prerábky a koncepty › E-bajk do terénu s výkonom 6000W
Označené ako: 6000W, down hill, Mid drive 750W, stredový motor, terén
- Toto téma obsahuje 715 odpovedí, 24 hlasov, a bola naposledny upravená pred 6 years, 9 months od
pivnicek.
-
AutorPríspevky
-
24 februára, 2015 o 6:26 am #4844
neverican
Účastník (Participant)re: Velke kolieska vzadu na prehadzovac vobec nevyuzijem, kedze je to silny motor používaním viac zubových prevodov vzadu násobne predĺžiš život kazety aj reťaze samotnej.
Ten vysokopevný hliník nieje možné ohýbať pomocou nahrievania plameňom?
Nerez je síce skoro 3xťažšia, ale je aj výrazne pevnejšia, čo umožňuje použiť menšie hrúbky materiálu. Výsledná váha môže byť potom hlavne na e-biku zanedbateľná.A odľahčovať môžeš aj odvŕtavaním „voľného materíalu“
Ak poznáš niekoho v okolí s laserom, tak mu stačí vygenerovať v CADe podľa normy reťaze rôzno-zubové rozety a ten ti to za pár sekúnd už z „nejakého odpadu“ vylaseruje. Nábehová hrana sa potom zrazí na sústruhu a začistíš si to pilníčkom a môžeš potom laborovať. Laserované rozety však majú jednu výhodo-nevýhodu nakoľko hrana po laseri bude „prikalená“ čo predĺži životnosť rozety ale skráti životnosť reťaze.
24 februára, 2015 o 7:52 am #4845pivnicek
Účastník (Participant)Dik Bobe za tip. Neverican, zatial nevyuzivam velke kolieska vzadu, lebo je to velmi pomaly prevod. Ked dam dopredu mensie koliesko z retaze od motora, tak sa mi prevod zmeni a budem moct viac vyuzivat vacsie kolieska vzadu. A tiez sa mi zvacsi prevod do rychla a budem moct dosahovat vacsie maximalky. Nerez je 3x tazsia ale len 2x pevnejsia. Je to sice par dekagramov, ale stale tam budu, snazim sa robit veci co najlepsie, nech z toho mam radost, ziadne kompromisy. Mozno ale nakoniec predsalen skoncim pri nereze, ak tato posledna verzia uchytenia zlyha tiez. Uvidime. Co sa tyka rozety, dam si zatial vyrobit ten adapter a vyuzijem original 36z koleso, ktore je ultralahke a vyzera velmi pevne. Tiez sa mi zvacsi svetla vyska, pouzitim tejto mensej rozety. Tym padom budem moct menit hocijaku fabricku rozetu za par drobnych. To je asi najlepsie riesenie a dam to vyrobit naraz s drziakom, cize usetrim za dopravu.
24 februára, 2015 o 11:51 am #4846pivnicek
Účastník (Participant)Najnovsie rozvinute diely na vypalenie a ohybanie…
Attachments:
You must be logged in to view attached files.24 februára, 2015 o 1:51 pm #4851karel
Účastník (Participant)Maximálka s Cyclone 1680W?
Mám ještě lyžiarsku sezonu 🙂 Vloni jsem zkoušel 66,6V, jelo to jako ďas, kolem 60km/h (něco přes). Zůstal jsem u 44,4V, v terénu dostačuje, rychlost na asfaltu přes 50km/h. Cyclone má sílu, ale musí se furt řadit 🙁 Takže celkové zrychlení se skládá z neustálého řazení a škubání a v celku je asi pomalejší než hub motor (v mém případě Magic Pie 72V), který zrychluje plynule a jízda je pohodlnější. Problém je ale v terénu při rozjezdu z nuly do prudkého stoupání, kdy hub motor nemá sílu. Škubnutí Cyclonu po každém přeřazení není ve skutečném terénu vůbec příjemné. V některých případech to může vést k pádu 🙂24 februára, 2015 o 2:22 pm #4852bob
Účastník (Participant)Já tedy žadné škubání nemám, při řazení uberu plyn a zařadím nahoru nebo dole a přidávám pomalu plyn. Tímto stylem je řazení plynulé a necukavé, jako na motorce:-)
24 februára, 2015 o 3:48 pm #4853uzivatel
ČlenZdar, pivnicek, nebolo by lepsie alebo lahsie dat viac zubove kolecko /vacsie/ priamo na motor?
24 februára, 2015 o 7:07 pm #4854pivnicek
Účastník (Participant)Karle, dik za info o maximalke. Velmi ma to zaujimalo. Na stranke cyclone pisu o maximalke pri 1680W 75km/h s baterkou 48V. Tanier je od cyclone, aj kolecko na motore a na bajku najmensie koliesko je podobnej velkosti na vsetkych bajkoch, takze mi vychadza, ze cyclone keca o maximalke. Pri 1920W pisu max. 80km/h s bat 48V. Ked dokoncim novy drziak a velky tanier vymenim z 48z na 36z, uvidíme kolko da. A tiez ked to hodim na 66,6V co to bude… Niezeby to bolo najdolezitejsie, ale velmi by ma bavilo popredbehovat auta na ceste na bajku 😀
Bobe, ked som skusal radit pocas zaberu motora, stale som nevedel trafit spravny plyn. Velmi silno skubne prehadzovacom a bojim sa o neho. Tak som preradil pocas pedalovania a uz pocas plynu neprehadzujem. Predpokladam, ze si casom zvyknem a bude to lepsie. Mam v plane robit to tak, ze hodim na nejaky stredny prevod, ktory odpoveda takemu Magic Pie ako vravi Karel a malo by to mat podobne vlastnosti – rozsah zaberoveho momentu. Ked pojdem na cestu hodim to na tazky prevod, ked do tazkeho terenu, tak na lahsi. Proste iba obcasna volba vhodného prevodu podla profilu trate. Nezda sa mi pravdepodobne, ze sa naucim rozumne radit pocas zaberu. Staci jeden omyl a je po prehadzovaci. Predsalen to je 20x vacsi moment ako ked by som pedaloval z celej sily a pod takouto zatazou radil (co na normálnom bajku nerobim, ale uberiem silu pedalovania). Najlepsie by bolo mat vzadu iba take 4-5 kolecko s vacsimi rozostupmi. Teraz tam mam 10 kolecko a odskoky medzi rychlostami su velmi malicke a treba casto radit.
SFSF, viaczubove kolecko na motor by slo, ale musel by som ho niekde zohnat alebo vyrobit. Dalej je celkom vyhodne mat mensi tanier a tym padom zvysit svetlu vysku bajku. Do tazkeho terenu je to pozitívum a tiez minus par gramov hmotnosti s mensim tanierom. Dalej ten adapter co si vyrobim dude mat obrovsku vyhodu, ze si mozem vymenit velky tanier rychloo a lahko za akykolvek bezne dostupny z predajne bicyklov.24 februára, 2015 o 7:14 pm #4855pivnicek
Účastník (Participant)Neverican, k tomu nahrievaniu duralu plamenom. Neviem, neskusal som. Ale co som cital od modelarov, tak oni dural zakalia. Vtedy je dural tvarny (podobne ako u ocele popustanie). Po ohnuti sa vraj znova zahreje a popusta a tym znova vytvrdne. Cize presne opacne ako u ocele. V kazdom pripade nemam k dispozicii taku ohybacku, aby som to takto skusal. Radsej to dam vyrobit do firmy – laserkov a vyskusam. Nemam cas na take experimenty 😉
24 februára, 2015 o 8:06 pm #4856pivnicek
Účastník (Participant)Karle, bol som zvedavy na maximalku s Tvojim Magic Pie 2. V historii som sa od Teba docital toto:
Magic s 72V 15Ah LiFePo – 45km/h 38A
Magic s 66V 16Ah Lipol – 45km/h 38A (Lipol jsou tvrdší zdroj než LiFePo)
Cyclone s 44,4V 16Ah Lipol – 38km/h 36A
Cyclone s 66,6V 12Ah Lipol – 53km/h 46AMne to slo s cyclone 1920W na 44.4V 22Ah – 53km/h, prud aktualny neviem, ale max. nebol pri maximalke ale pri zrychlovani cez 115A. Predpokladam, ze to je kvalitnymi novymi baterkami LiPol 25C. Pisal si, ze Ti to slo okolo 60km/h s cyclone na 66.6V. Ako je to teda? Aky ma vlastne nominalny vykon ten Magic Pie 2? Ostatni mate aku maximalku s 1680W? Predpokladam, ze 1920W este nikto nema?
24 februára, 2015 o 8:36 pm #4859LuboN
Účastník (Participant)Vzhľadom na odpor vzduchu (prevažujúci faktor pri vyšších rýchlostiach) je na rýchlosť 80km/h na horskom bajku potrebný elektrický príkon motora cca 5-6 kW (predpokladaná účinnosť motora a prevodov cca 80%). Namodelovať to ide tu:
http://www.ebikes.ca/tools/simulator.html
Asi sú tam iba hub motory, ale z grafu sa dá vyčítať veľa všeobecne platiacich hodnôt. (Napríklad výkon potrebný pre určitú rýchlosť). Magicu je najbližší motor NineContinent 2808 (čísla v simulácii mi zodpovedajú praktickým skúsenostiam s motorom).24 februára, 2015 o 8:40 pm #4860pivnicek
Účastník (Participant)Ano, tu apku poznam. Popisal som ju uz davno tuto kdesi na fore. Lenze je to len pre HUB motory a len pre urcite typy. Stredovy motor sprevodujes optimalnejsie a je ucinnejsi. Podlamna sa 2kw stredovy moze rovnat 6kw HUB motoru maximalkou, zrychlenim a predci ho spotrebou a moznostou pomalej jazdy v tazkom terene. HUB je zas komfortnejsi svojou jednoduchostou – pridas a ides bez preradovania. Moj cyclone 1920W velmi rychlo dosiahne maximalku 53km/h a ustali sa na nej. Keby som vedel hodit vacsi prevod, siel by zrejme viac… O cca 2 tyzdne to overim v praxi 😉
24 februára, 2015 o 10:31 pm #4861LuboN
Účastník (Participant)Aj napriek tomu že stredový motor dokáže veci ktoré s hubom proste nejdú, nie je ten rozdiel vždy až taký veľký. Motory ako také majú nie veľmi rozdielnu maximálnu účinnosť, a o čo je na tom vďaka vyšším otáčkam lepšie stredový, o to viac sa stratí následne na prevodoch. Takže v určitom rozsahu výkonov a otáčok sú na tom s účinnosťou podobne. Pri vysokých rýchlostiach po rovine záleží už iba na výkone (predpokladám že má motor dostatočné napätie aby takú rýchlosť dosiahol), je jedno či je stredový alebo hub. Takže napríklad na tých 80km/h bude stredový aj hub potrebovať približne rovnaký príkon. Stredový motor má výhodu, že ak nemá dostatočné napätie na dosiahnutie vyšších otáčok, je možné zmenou prevodu zvýšiť rýchlosť jazdy až kým sa nenarazí na výkonový limit. Najväčší rozdiel je pri jazde do strmého kopca nízkou rýchlosťou, tu je vďaka prevodom jednoznačný víťaz stredový motor. Aj keď prax a modelovanie situácie na grafe mi potvrdili, že aj v takto nepriaznivej situácii je možné s príšľapom udržať motor v dosť dobrej účinnosti. To samozrejme nie je možné pri jazde v štýle motocross a pri mnohokilovatových výkonoch. (Mám 1,5kW.) So streďákom to ide do kopca aj pomaly a bez príšľapu. Čo sa účinnosti a spotreby v kopcoch týka, nie je zanedbateľná ani schopnosť regenerácie pri hube. Vhodným štýlom jazdy ide získať značné množstvo energie. Zase samozrejme neplatí pri štýle jazdy „na doraz“.
Ak dokážeš ísť s trvalým príkonom 5-6kW, s vhodným prevodom môžeš rátať s rýchlosťou okolo 80km/h.24 februára, 2015 o 10:44 pm #4862LuboN
Účastník (Participant)Tie údaje o Karlovom MP2 sú nejaké divné, nebola to jazda do kopca? Mne ide MP2 na 26″ s bat. nabitou na 58V (cca 57 v záťaži) takmer 45km/h a prúd je asi 16-17A.
25 februára, 2015 o 7:30 am #4863pivnicek
Účastník (Participant)Cize pri maximalke 45km/h je prikon okolo 1000W? To sa mi zda dost malo. Niekto ma nepresny Ampermeter. Bud Ty, alebo Karel 🙂 (17 vs. 38A)
25 februára, 2015 o 9:09 am #4864bob
Účastník (Participant)Pánové ja se svým cyclone 720W/36V s přehledem po rovině udělám 50km/h.
Vše je samozřejmě odvisle od převodů.
Oz. kolečko na motoru 13z a na táci 48z.
Z tácu na kazetu mám 42z a nejmenší na kazetě 12z
Pokud bych dal místo těch 48z 44z pak se rychlost zvýší až na 60km/h.
Vše mám odzkoušeno, proud je v takovém případě 25A. -
AutorPríspevky
- Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.
Komentáre