Domov › Diskusné Fóra › Diskusné fórum pre svet elektro-pohonov › Ostatné › Kladivo na tmu, alebo svetla nikdy nie je dosť…
Označené ako: led svetlomet
- Toto téma obsahuje 12 odpovedí, 5 hlasov, a bola naposledny upravená pred 8 years od
LuboN.
-
AutorPríspevky
-
26 novembra, 2015 o 7:57 pm #7306
LuboN
Účastník (Participant)Tak som sa nedávno rozhodol skoncovať s nedostatkom svetla pri jazde v noci mimo osvetlené cesty. Aby to stálo za to, stanovil som si svetelný výkon na cca 10.000lm a ako zdroj samozrejme led. Pre také riešenie najlacnejšie vychádza COB led s príkonom 100W, konkrétne som objednal túto.
Nie je to moja prvá 100W led, takže viem ako to svieti a mám s tým skúsenosti. Horšie bolo vymyslieť k nej napájanie, nakoniec som sa rozhodol risknúť a skúsiť tento zdroj.
Na moje potešenie po napojení na zdroj ktorý používam ako nabíjačku batérie bicykla zdroj nabehol a led svietila na plný výkon. Dúfam že by teda mohla táto kombinácia úspešne fungovať aj pri napájaní priamo z batérie bicykla. Nechce sa mi totiž riešiť extra batériu len pre svetlo. Samozrejme toto nebude jediné svetlo, štandardne som vybavený 10W led svetlom s takmer 1000lm.
Nakoľko k tak veľkej led sa mi nepodarilo zohnať reflektor, zatiaľ použijem toto.
Led bude pripevnená na chladiči ktorý pôvodne slúžil na chladenie procesora v pc a vďaka ventilátoru ju dokáže aj pri rozumných rozmeroch chladiča uchladiť. Potrebných 12V asi urobím z napájania led (cca 33V) malým step-down meničom. Možno tam dám aj nejakú jednoduchú teplotnú reguláciu nech to nevrčí moc ak netreba.
Momentálne čakám na led diódu (doma mám dve ale sú v prevedení „teplá biela“) a potrebujem vyriešiť solídne upevnenie na riadidlá.
Podelí sa niekto so svojimi skúsenosťami s osvetlením e-biku?26 novembra, 2015 o 8:32 pm #7307zmobilu
Účastník (Participant)Tak ja Ti teraz ukazem video s postupom na Tvoju lampu…
A mozes sa inspirovat
https://youtu.be/c–5c3Egv4E
Tak povedz moze byt?-
Táto odpoveď bola upravená pred 9 years, 3 months používateľom
zmobilu.
27 novembra, 2015 o 8:57 am #7309LuboN
Účastník (Participant)Hej videl som na youtube kadečo, taký menič ako použil on mám doma tiež, dokonca lepší čo má aj nastavenie max. prúdu – a to je pri led kriticky dôležité. Každopádne to chcem napájať z hlavnej batérie, zdroj pôjde do rámu, a led dostane určite menší chladič ako ten vo videu, takú opachu na riadítkach voziť nejdem 🙂 Mám taký čo má rebrá radiálne dookola a tak bude chladiť aj náporom vzduchu. Samozrejme tam bude aj ventilátor ak by som šiel pomaly alebo stál. Nahrubo by som to chcel otestovať ešte teraz v zime, myslím že na zasnežených poliach to bude mega 🙂
28 novembra, 2015 o 8:05 am #7310Robikl
Účastník (Participant)LuboN, není těch 10000 lm trošku moc? 🙂 Já mám 1000 lumenů a na silnici jsem to musel pořád sklápět, abych nikoho neoslnil. Teď jezdím už jen s 200 lm a stačí to taky. Jasně v terénu 1000 lm znamenalo, že jsem prakticky měl nefalšovaný den a bylo to fajn, ale na silnici prakticky srovnatelné s dálkovým světlem u auta.
28 novembra, 2015 o 8:28 am #7311LuboN
Účastník (Participant)Robikl, v podstate máš pravdu, ale mám doma aj 30W baterku ktorá sa dá nasadiť na riadítka miesto tej 1000lm a ten pocit keď to zapneš je proste „wau“. Navyše, na ceste to používať normálne nebudem, je to určené do terénu a cieľom nie je vidieť si len na cestu, ale osvetliť čo najväčší priestor jednak pre bezpečnosť, jednak pre zážitok. Proste premeniť noc na deň. Ono keby sa to nedalo postaviť tak lacno asi by som to ani neriešil, ale vychádza to cca 25€ keď vezmem že chladičov mám plnú krabicu a držiak si zhotovím. A možno som občas trošičku megaloman 🙂 (zvažoval som dať si tie ledky 2, lebo mám doma menič 10-60 na 12-80V s CC/CV nastavením, takže by to mohlo napájať 2 x 100W led v sérii. Lenže keď je niečo čínske do 60V, mám obavu to napájať takmer bez rezervy z 58,8V a tak som to zavrhol).
28 novembra, 2015 o 7:37 pm #7312rob.brno
Účastník (Participant)10k lm si na kole nedokážu představit, snad jako reflektor někde venku. Dal jsem si ted na kolo „bludičku“ SolarStorm a hledám pro to nějaký měnič z 80V na 5V, ten plánovaný(je to klasická iphone nabíječka na 230V) ty 2A neutáhne.
28 novembra, 2015 o 10:28 pm #7313LuboN
Účastník (Participant)rob.brno, ani ja si to úplne neviem predstaviť a to je jeden dobrý dôvod to vyskúšať 🙂 Už tuším že tam budú nejaké zádrhele a nutnosť to doladiť, ale o tom to práve je, vyskúšať nepoznané a hľadať nové riešenia. Nakoľko je uhol svietenia tej led niekde medzi 60° a 80° nebude to svetlo zas tak koncentrované a o to mi aj šlo, osvetliť čo najväčší priestor, nielen cestu rovno pred sebou.
Myslím že na Tvojich 80V pôjde väčšina spínaných zdrojov, akurát by mal byť na väčší prúd než sú tie 2A aby tam bola rezerva nakoľko je napájacie napätie malé a tak idú v primárnej časti väčšie prúdy.29 novembra, 2015 o 3:51 pm #7315rob.brno
Účastník (Participant)To je dobrá myšlenka, zkusím kuchnout pár adapterů co už nemají co napájet, možná by mi stačilo i jen něco lehce přes 1A.
Tady z těch čínskejch jsem uvažoval např. o tomto http://www.ebay.com/itm/AC-Converter-110V-220V-to-DC-5V-2A-10W-Regulated-Transformer-LED-Power-Supply-/321904720828?hash=item4af3043bbc:g:JhUAAOSwA4dWMDGT#ht_9206wt_1270, ale když přepočtu čínské 2A, tak se obávám, že to dá s bídou tak jen půl A. Navic na nižších napětích pod 100V klesá obyčejně i přenášený výkon.28 decembra, 2015 o 7:33 pm #7354LuboN
Účastník (Participant)Tak mi pred časom konečne prišla nová 100W led s 45mil čipmi a teplotou svetla 6000K. Dnes som ju osadil na miesto pôvodnej, teplo bielej. Pri 3A je už svetlo neskutočne jasné a nad šošovkou sa nedá dlhšie udržať ruka. Svetelný výstup je naozaj obrovský, už sa teším ako to bude svietiť v teréne. Plný výkon dosahuje podľa výrobcu pri 3,5A takže nechal som tam zatiaľ nejakú rezervu. Zdroj má uvedené 150W, takže by mohol dať necelých 5A, ale pri napätí ktorým ho napájam je úžasné že dá 3A. Aktuálna výzva je dostať to nejak na bajk 🙂
10 januára, 2016 o 7:27 pm #7404LuboN
Účastník (Participant)Pre ilustráciu pripájam foto celého modulu led s chladičom a ventilátorom:
6 marca, 2017 o 4:23 pm #9580LuboN
Účastník (Participant)Po dlhšej prestávke pokračujem v tomto projekte, kúpil som na Ebay hotové svetlo so 7x XM-L led za smiešnych 13€. Je to hotové, malé, zďaleka nie tak ťažké. Nie je problém to dať na bike. Originálny driver čo je vnútri je na smiech, po menšej úprave to už svieti ako-tak (napájal som 12V, šlo to po úprave tak na 20W), ale to mne nestačí a chcem to napájať rovno z hlavnej batérie ebajku tak som sa rozhodol použiť ten driver čo som kúpil k 100W led. Ledky v svetle sú zapojené do série, takže to vyhovuje a prúd sa dá na driveri nastaviť tak som dal 2A (po zhliadnutí vnútornej konštrukcie mám pochybnosti že by sa stredná ledka uchladila pri väčšom výkone).
Pri 50-60V napájaní má driver niekoľkosekundové oneskorenie kým nabehne, pohľad na plošák a do datasheetu prezradil že treba zmenšiť odpor ktorým sa napája IC v driveri. Teraz to má oneskorenie iba zlomok sekundy (sú tam dva 560k odpory v sérii, jeden som premostil drôtikom a cez druhý som dal paralelne 100k).
Raz som to cez zimu skúšal s pôvodným upraveným driverom zapojené na 12V (aku v batohu) a bola to šupa, oproti 1x XM-L 10W svetlu to bol veľký rozdiel. Teraz to bude mať mierne cez 40W tak sa teším až to vyskúšam 🙂 Pochopiteľne len ako prídavné diaľkové svetlo, inak by som s tým totálne oslepil každého predo mnou.
Napadlo ma ešte, že cez deň by som tam mohol púšťať pár wattov a mať to ako denné svietenie…Attachments:
You must be logged in to view attached files.7 marca, 2017 o 10:38 am #9588teslabike
KeymasterJa zatiaľ používam také shit svetielko asi bude treba poriadne.. a toto je dobrý návod …
12 marca, 2017 o 9:08 pm #9627LuboN
Účastník (Participant)No hlavne ak jazdíš rýchlo, alebo potme v teréne, poriadne svetlo je nutnosť. Neviem si predstaviť moju bežnú jazdu z mesta domov na dedinu o polnoci s nejakou bludičkou vpredu. Pri rýchlosti cez 40km/h nie je 10W led s 1000lm vôbec veľa ani na rovnej asfaltke 🙂 Prax navyše ukázala, že svetlo porovnateľné s reflektorom na aute „zrovnoprávňuje“ cyklistu s ostatnou premávkou a vodiči áut zrazu berú cyklistu tak vážne ako keby šlo auto.
-
Táto odpoveď bola upravená pred 9 years, 3 months používateľom
-
AutorPríspevky
- Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.
Komentáre