plnící obvod a řídící jednotka

Domov Diskusné Fóra Diskusné fórum pre svet elektro-pohonov Ostatné plnící obvod a řídící jednotka

Zobrazuje sa 8 príspevkov - 1 až 8 (z celkového počtu 8 )
  • Autor
    Robikl
    Účastník (Participant)

Ahoj elektrokoloví přátelé, jaký máte názor na plnění řídící jednotky respektive kondenzátorů v ř.j. přes odpor (rezistor) či speciální plnící obvod? Zbytečnost a rovnou to spojit (stykač, jistič). Nebo to není zbytečnost? Fakt je, že prázdný kondenzátor znamená nulový odpor a tedy na chvilku hodně velký proud. Co se může stát krom opalování kontaktů? Je šance odrovnat řídící jednotku? A jak je na tom mosfet spínač? Neví někdo jaký je tam náběh proudu? Díky za každou zkušenost, názor, poučení.

bob
    Účastník (Participant)

Robikl
    Tak ti nevím čím to je ale mně nic nejiskří, včera jsem přehazoval baterie a zapoměl jsem vypnout vypínač, žádná jiskra se nekonala.
    I po několika dnech nečinosti e-kola nic nejiskří.
    Když tak nad tím uvažuji nevím zda to není tím že napětí jde nejprve na bočník cycleanalystu a proto to žádnou jiskru nehodí.

Zato mně to vždy zajiskří při zapojování kabelu od nabíječky a je lhodtéjno zda je vypnutá či zapnutá.
    Dělá to jen tato nabíječka
    http://www.e-pohon.cz/e-pohon/eshop/4-1-Komponenty-na-e-bike/7-2-Nabijecky-akumulatoru/5/508-Nabijecka-pro-Li-ion-aku-36V-4A

LuboN
    Účastník (Participant)

Ahoj, už sme to tu riešili a vlastne aj vyriešili. Samozrejme odporom to je najjednoduchšie a funguje to, mosfetový pripájač s postupným nabitím kondenzátorov RJ sme riešili tu: https://teslabike.sk/forums/topic/mosfetovy-pripajac-baterie/

pivnicek
    Účastník (Participant)

LuboN, ja som zatial nepostrehol doriesenie Tvojho mosfetu na pripajanie bat. Alebo som nieco prehliadol? Daj prosim info…

Robikl
    Účastník (Participant)

bob: No já popsané chování pozoruji u všech řídících jednotek (tuším asi 4 typy). Dříve jsme to moc neřešil, nebo jen jističem, který má rozbíječ jisker, nebo jak se tomu nadává (nejsem elektřikář). Teď už to u většiny strojů nějak pořešené mám.

LuboN: Díky za odkaz. Přečtu a prostuduji… Jinak já o mám řešené na některých strojích plnícím obvodem z linergy… http://www.linergy-shop.de/product_info.php?info=p69_aktive-vorladeschaltung.html . To mám v současnosti na dvou strojích. U mého nejsilnějšího kola mám v současnosti mosfet spínač z e-pohon.cz. Jen by mě docela zajímalo plynule nebo skokově nabíhá proud při sepnutí. I proto jsem se ptal, kdyby do toho někdo viděl. 🙂

Robikl
    Účastník (Participant)

bob: Ještě k jiskření na nabíječce. Mě to moc nejiskří, trošku jo, ale konektory to neničí. Pokud je to u tebe horší, tak bys to taky mohl řešit přes nějaký plnící odpor či aktivní plnící obvod, ne?

LuboN
    Účastník (Participant)

Pivnicek: doriešené by to vlastne bolo, len to zastalo na súčiastkách (tu to lokálne nejde kúpiť a väčšia objednávka súčiastok mi stojí na peniazoch). Schéma je už kompletná, ak by to niekto vedel zložiť môžem mu ju poskytnúť a prípadne poradiť. Ja to budem skladať až budem mať z čoho.

rob.brno
    Účastník (Participant)

Ahoj,
    zatím to provizorně řeším, tak, že mám přemostěn hlavní vypínač z baterek malým tlačítkovým spínačem v serii s odporem 150ohm/20W. Stisknutím tlačítka se omezí nabíjecí proud do reglu(kondu) na cca 0,6A(při 88V aku). Kond se rychle nabije asi na 83V(88V-150x30mA(ustálený proud reglu)) a pak teprve přepnu hlavní vypínač, takže už to nehodí jiskru.
    Časem nahradím tlačítko malým FETem a hlavní vypínač troj-FETem, které budu spínat SW Arduinem.

Nabíječka mi taky při připojení hází jiskru(musí se nabít filtr. výstupní kond na „sekundáru“), jenže zároven zafunguje nuvnitř nějaká ochrana asi na nadproud a nabíjení ani nezačne. Takže nabíječku prvně zapnu, ta si nabije filtr.kond plným napětím a pak vrazím konektor nabíječky do kola a už to jede 🙂

Zobrazuje sa 8 príspevkov - 1 až 8 (z celkového počtu 8 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.