Turnigy Multistar 10C LiPo

Zobrazuje sa 15 príspevkov - 1 až 15 (z celkového počtu 106 )
  • Autor
    LuboN
    Účastník (Participant)

Nazdar, nedávno som objavil novinku v ponuke LiPo vhodných pre ebike. Do sezóny plánujem postaviť minimálne 2 e-biky, takže zvažujem že by som im dal šancu a otestoval ich v reáli. Našiel som k nim celkom rozsiahlu diskusiu na ES:
    http://endless-sphere.com/forums/viewtopic.php?f=14&t=61672
    Ich zásadnou výhodou je vyššia kapacita pri nižšej hmotnosti a rozmeroch. Mne sa pozdáva aj to, že batéria ktorú by som normálne skladal z 9-tich štandardných modrých 20C Turnigy tehličiek sa dá zhotoviť z troch Multistar packov. Množstvo roboty, konektorov a káblov ušetrené…
    Z diskusie na ES vyplýva, že reálne je praktické ich používať tak do 2-3C, čo pri použití 16Ah packov nie je tak zlé ani pri 1p konfigurácii ak by sme rátali s prúdmi napr. do 30A (14s1p = 1500W). Takže pre mašinky do 1500W = dlhší dojazd alebo nižšia hmotnosť batérie. Mne osobne sa páčia 16Ah/4s a 16Ah/6s prevedenia, ide z toho zložiť dosť ekonomicky a jednoducho potrebnú voltáž (ja napr. používam 14s, to je maximum pre riadiace jednotky s 60V limitom).
    Zaujímalo by ma ak sa s nimi už niekto v praxi stretol, alebo ak máte nejaké dobré nápady, pripomienky k tejto novej možnosti…

Attachments:
    You must be logged in to view attached files.
    zoomer
    Účastník (Participant)

Moje skusenosti s cinskimy lipolkami su zmiesane. A ak chces dosiahnut limit dlhej zivotnosti nechod nad 2C prudoveho odberu. Mozno aj 1,5C vidim ako rozumnu hranicu.

autofelicia
    Účastník (Participant)

Neda mi, musim prispiet. Som tak trocha RC modelar a pouzivam len tie cinske lipolky. Ano su roznej kvality ale z Hobbykingu Turnigy , Zippy su celkom dobrej kvality a najlpsie asi Rhino. Pravdou je za ak chces aby ti co najdlhsie vydrzali tak najlepsie s malymi odbermi. Ale nie 2C. Ja pri lietadlach idem minimalne na 20C kapacity LiPol napr. mam 800mAh beriem z nej 35A co je cca 40C a ide mi uz druhu sezonu. Nafukla sa ale ide. To je ale extrem. To nehovorim o nabijani ze ich nabijam rychlo. Niekedy aj 5C. bezne 2C. tym vsetkym som chcel povedat ze kludne do 10C pri vybijani by nemal byt problem a mali by vydrzat aj tri roky. Oni tie LiPolky aj ked stoja rychlo stracaju kapacitu a mozete ich skladovat ako chcete.

LuboN
    Účastník (Participant)

Ja osobne vidím problém v tom, že ľudia si myslia že ak je tam napísané 10C, tak to znamená že to tak môžem štandardne zaťažovať a článok bude v pohode… Lenže výrobca to zrejme myslí skôr ako „10C to ešte prežije“ bez fatálneho zlyhania (kým je nový a v poriadku), ale zaručene sa to podpíše na stave a životnosti článku. Modelári, pre ktorých sú tie články určené idú po výkone, hmotnosti a kapacite a tak počet cyklov a efektivita využitia energie ide bokom…
    Od batérie pre e-bike sa očakáva niečo iné a iné je aj jej používanie.
    Aké Lipolky si mal možnosť vyskúšať (zoomer)? Ja som momentálne celkom spokojný s mojimi modrými Turnigy 20C článkami, a čo viem tak sú zaužívanou „klasikou“ e-bike komunity. Uvidím ako budú držať túto sezónu, minulú zvládli výborne (aj keď ja ich zaťažujem max. na 3C a aj to len zriedkakedy). Články prapodivných názvov z e-bay, aliexpress, DX a pod. by som už asi neriskoval… Keďže pack z tých multistar článkov bude mať väčšiu kapacitu, pomerne sa zníži aj ich prúdové zaťaženie, takisto hĺbka cyklov, a z toho mi vychádza možná dlhšia životnosť. Napríklad ja ak idem na kratší výjazd, nabíjam len tak na 80-90% a vybijem tak do polovice, tretiny… Po príchode nabíjam max. na 75%, zvyšok až pred ďalšou jazdou. Možno aj to je dôvod prečo mi to zatiaľ slúži tak dobre.

• Táto odpoveď bola upravená pred 10 years používateľom LuboN.
    zoomer
    Účastník (Participant)

Jednalo sa hlavne o Lipo Mystery a ine znacky z DX. Prvy rok vsetko funguje ako ma , aj ako modelar som tym clankom nakladal akrobaciu typu visim na vrtuli a kupodivu prudy 5..10C v pohode zvladali a clanok sa ani nenafukol, bol trochu vlazny. Ale po asi roku a pol, dvoch im zrejme stupa vnutorny odpor a zahrievaju sa, nafukuju sa tam kde predtym v pohode makali. Preto stare „vylietane“ lipolky pouzivam v elektro-skladacke s odberom do 2C. A takto makaju aj 3..4rocne clanky.

LuboN
    Účastník (Participant)

Tak so starnutím musím určite rátať, a to aj keby sa články nepoužívali… Vnútorný odpor rastie používaním aj starnutím, akurát tu mám pri ich zaťažovaní na e-biku ďaleko väčšiu rezervu než pri modelárskom použití. Osobne viac než 2-3 sezóny solídneho nasadenia ani neočakávam, a pri ich cene je to aj tak viac než dosť výhodné… Za tie peniaze by som žiadnu solídnu baterku nezohnal, bežné Li-ion sú slabé a LiFePO4 veľké a ťažké. A predpokladám, že všetky majú podstatne väčší vnútorný odpor než LiPo. Som na tie Multistar fakt zvedavý, s vyššou kapacitou sa budem môcť bežne pohybovať ďalej od dolného aj horného okraja stavu nabitia pri bežných výletoch a to by malo životnosti dosť prospievať. So 16Ah by som sa pri aktuálnej konfigurácii mal držať aj pri maximálnom odbere pod 2C, a aj to sú vlastne len krátke periódy lebo väčšinou jazdím s ohľadom na efektivitu a dojazd. Čo sa nabíjania týka, mám 6A nabíjačku a to myslím je pre tieto články úplná pohoda…

zoomer
    Účastník (Participant)

Lipo su jasna volba kvoli hmotnosti. Ako prislapovy pohon k horskemu byciklu alebo eko-cestna volba do 800W su OK. Tiez ich tak pouzivam, pre istotu v ochrannom obale Lipo safe.

Ale mainstream trendom poslednej doby niesu a trendom kupodivu nie su ani lifepo4. Trendom dneska su vysokokapacitne baterie skladane paralelne z LiMnO2 18650 clankov vacsinou znacky Samsung.

karel
    Účastník (Participant)

Trochu mimo téma…
    Ahoj Lubo, přišla mi ta nabíječka (zdroj), kterou jsi mi poradil.
    http://www.ebay.com/itm/600W-54V-11-1A-Switching-Power-Supply-With-Current-Control-Charger-LED-CCTV-U30-/381089419305?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item58bab31029
    DPH jsem neplatil 🙂
    U zdroje je přiložen žlutý lístek s textem: If you use the power supply as charger, it is strongly recommended to add high current diode between the power supply and battery, since the battery voltage may destroy the sensor circuit of the power supply.
    Nejsem elektrikář (jen amatér). Máš s tím nějakou zkušenost, co a jak by se tam mělo konkrétně zapojit? Nebo to používáš bez té diody?
    Dík. Karel

LuboN
    Účastník (Participant)

Nazdar, no ja som to prezieravo vždy používal tak, že som najprv zapol zdroj, až potom pripojil baterku, a pri odpájaní opačne, najprv odpojiť baterku až potom vypnúť zdroj… Problém by mohol nastať ak by vypadla sieť… mne sa to zatiaľ našťastie nestalo 🙂 Ale žiadna informácia nepríde náhodne, a tak je asi načase urobiť vhodné opatrenie. Ideálna by bola schottkyho dióda pre 60V a nejakých 20-30A (napríklad nejaká dvojitá v plastovom púzdre 2x15A/60V) Radšej ju trochu predimenzovať, je to bezpečnejšie a menej sa to hreje. Potom ešte môže byť akákoľvek usmerňovacia dióda pre aspoň 60V a min. 15A. Alebo prípadne použiť usmerňovací mostík napr. 250V/25A – tie sú fakt bežné, a samozrejme ktorúkoľvek z týchto súčiastok je nutné dať na chladič (alebo niečo vhodne veľké z hliníku, napr. kus plechu). Budeš si to vedieť niekde kúpiť? Zapojí sa to ľahko, napr. mínus pôjde priamo a plus cez tú diódu. Výsledkom má byť to, aby sa nedostalo napätie a prúd späť z baterky do zdroja ak by bol z nejakého dôvodu vypnutý a sám nemal na výstupe napätie.
    Našiel som Ti nejakú tu:
    http://www.gme.cz/dioda-sr3060-p223-106
    Prípadne si pýtaj v obchode nejakú podobnú na 60V/20-30A. Musím pozrieť či také niečo doma mám a ak nie tiež kúpim. Zapojí sa to: Plus od zdroja ide na krajné nožičky a zo strednej to ide na baterku. Mínus ide priamo.
    Inak zdroj by som pred použitím skontroloval, minimálne či tam niečo nehrká, z číny je cesta ďaleká a ktovie čo si zažil… A počas prevádzky ho zvyknem podložiť niečím malým tak 5cm aby bol od zeme nech sa lepšie vetrá a nenaťahuje prach z podlahy. Ventilátor sa zopne vždy na nejaký čas až keď je zdroj dosť horúci. Neviem už aké napätie presne potrebuješ, ak sa líši od toho čo je prednastavené treba ho trimrom nastaviť, a keď tam bude tá dióda tak o pár desatín voltu naviac lebo tie sa stratia na tej dióde. Ak by ešte niečo bolo treba, kľudne sa ozvi.

karel
    Účastník (Participant)

Lubo, díky moc za radu a komentář!
    Teď mám lyžařskou sezonu, tak na to nespěchám, ale určitě to nějak udělám podle tvých rad. Nebo ze začátku budu dodržovat nejdřív zapnout zdroj a pak připojit k baterii 🙂
    Zdroj jsem ještě neměl čas zapnout a proměřit, zda dává to co má 🙂 Vypadá pěkně, docela malý a ne moc těžký a hlavně na ten výkon o dost levnější, než jsem kupoval zde…

bob
    Účastník (Participant)

Pánové nechci vám do toho kecat ale nabíjí se tak že nejprve se připojí baterie a až poté síť. Při odpojování se použije opačný postup.

karel
    Účastník (Participant)

Bob: a neplati tvuj postup jen pro chytre nabijecky, ktere si baterku nejdriv otestuji a pak teprv zacnou nabijet? Mam takove doma taky a postupuju jak pises. Toto ale neni nabijecka ale jen zdroj.

bob
    Účastník (Participant)

Řekl bych že to platí pro všechny nabíječky ne jen „chytré“.
    Je snad jedno zda je to zdroj či nabíječka pokud s tím nabíjíš baterie:-)
    Modeláři by to mohli osvětlit jelkož oni používají taky trafo a „nabíječku“ (balancer)
    zvlášť.

Osobně nemám chytrou nab. a v návodu byl uveden mnou popsaný postup nabíjení.
    Možná je to nakonec jedno jaký postup se použije, není třeba z toho dělat vědu:-)

LuboN
    Účastník (Participant)

V tomto prípade je situácia jednoznačná, nakoľko sa nejedná o nabíjačku ale o spínaný zdroj (s funkciami, ktoré umožňujú ho použiť aj ako nabíjačku.) Dôvod je jasný, ako aj predajca zdroja napísal na priložený lístok, v prípade pripojenia batérie na výstup vypnutého zdroja môže dôjsť k poškodeniu obvodu regulácie a spätnej väzby, a navyše, je úplne isté že výstupné kondenzátory sú vybité, a po pripojení batérie nastane riadna šupa – problém známy aj pri pripájaní riadiacej jednotky. Tento jav určite ničomu neprospieva a odporúčal by som vyhnúť sa mu. Navyše môžme predpokladať, že tú informáciu tam predajca priložil na základe skúseností (reklamácií). S tou diódou už je potom jedno, čo sa kedy pripojí a kedy zapne. Napätie je presne nastavené (a to aj pri behu zdroja naprázdno), a maximálny prúd je tiež vnútorne obmedzený, takže už sa nemá čo stať.

LuboN
    Účastník (Participant)

Teraz trochu naspäť k téme, včera som objednal 3ks Multistar 6s 16Ah a 2ks 4s 16Ah… Bude to na 2 bajky, jeden dostane 6+6=12s a druhý 6+4+4=14s. Majú tento týždeň v HK zľavy, a ušetriť na jednom packu cca 10€ pri 5-tich kusoch bolo priveľké pokušenie 🙂
    Takže až prídu, napíšem k tomu niečo z prvej ruky. Dúfam že to budú všetko bezchybné kusy…

Zobrazuje sa 15 príspevkov - 1 až 15 (z celkového počtu 106 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.